Blažic: Inspekcija je napravila presedan i zaštitila višestrukog prekršitelja

O mogućem namjernom prešućivanju kršenja ribolovnih pravila ribiča M.K iz okolice Koprivnice od strane ribolovne inspekcije upozorio nas je Stjepan Blažic, voditelj Ribočuvarske službe  Zajednice sportsko-ribolovnih klubova Koprivnica. Naime, on nam je skrenuo pozornost u vezi slučaja postupanja ribočuvarske službe od dana 14.travnja 2016. godine. Naime, tad je od ribiča M.K. na jezeru Šoderica oduzet ribički pribor zbog sumnje u kršenje Zakona o slatkovodnom ribarstvu.

No, kako Blažic tvrdi, zapisnik o postupanju završio je u rukama voditeljice Odjela za kontrolu ribarstva.  Isti taj Odjel trebao se očitovati ili podnošenjem prekršajnog prijedloga ili njegovim odbačajem.

– No, to se nije dogodilo, već je došlo do zastare slučaja i vraćanja pribora  rješenjem Odjela za kontrolu ribarstva – Ispostava Koprivnica – naveo je Stjepan Blažic. Ono što ga kao ribočuvara najviše smeta je, tvrdi Blažic, da se radi o opetovanom prekršitelju ribolovnih pravila, a tiče se posebice ribolova s otoka koji je zabranjen prema važećoj gospodarskoj osnovi.

Stjepan Blažic

Također, Blažic tvrdi da je ovakav slučaj vraćanja oduzetog pribora zbog zastare isključiva iznimka u dosadašnjoj praksi.

– Sve ovo govori da je došlo do presedana, govori se da tada nije bila važeća gospodarska osnova, ali iz tog vremena postoji mnogo presuda koje su onda također trebale biti oslobađajuće za ribiče, ali dogodilo se upravo suprotno, te su neki ribiči koji su napravili mnogo manje prekršaje kažnjeni, dok je ovaj ribič oslobođen te mu se trebao vratiti zaplijenjeni pribor, što je također presedan – naveo je Blažic. Također, naš sugovornik tvrdi da je u tadašnjem postupanju ribočuvara prema ribiču M. K. skoro došlo do fizičkog nasrtaja na ribočuvare i to sjekiricom.

– Moj kolega je istrgnuo ribiču sjekiricu iz ruke kada je krenuo prema nama. Sve je to zabilježeno, ali rješenje ribolovne inspekcije na naše iznenađenje je bilo da se čeka zastara. Ovo je jedinstveni slučaj i presedan u dosadašnjoj praksi te se može lako dokučiti da se radi o pogodovanju ribiču – zaključio je Blažic.

Pitali smo i Ministarstvo poljoprivrede koje je nadležno za ove poslove, te odgovor donosimo u cijelosti.

Detalj s inspekcije

– Zbog prijepora oko primjene Zakona o slatkovodnom ribarstvu od strane ovlaštenika Zajednice športsko ribolovnih klubova Koprivnica, te učestalih prigovora ribiča o nezakonitim postupanjima u provođenju nadzora ribočuvara na vodama kojima gospodare, Ministarstvo poljoprivrede započelo je 4. prosinca 2014. godine upravni nadzor nad radom navedenog ovlaštenika. Upravnim nadzorom utvrđeno je da sve mjere propisane Pravilnikom o načinu obavljanja sportskog ribolova, od 20. ožujka 2010. godine, koji je donijela ZŠRK  Koprivnica, nemaju uporište u Zakonu o slatkovodnom ribarstvu s obzirom Na to da je donošenje podzakonskih akata temeljem Zakona o slatkovodnom ribarstvu u djelokrugu Ministarstva poljoprivrede, a nikako ovlaštenika, u ovom slučaju ZŠRK-a Koprivnica. Sporni Pravilnik ugrađen je u tada važeću gospodarsku osnovu i taj dio gospodarske osnove nije bio u skladu s Zakonom o slatkovodnom ribarstvu. Ovlaštenik ZŠRK Koprivnica započeo je izradu revizije gospodarske osnove tijekom 2015. te je u vrijeme prijave ribočuvara bila još uvijek u statusu revizije. S obzirom na to da se prijava ribočuvara temeljila na postupanju ribiča suprotno gospodarskoj osnovi u dijelu koji se odnosi na odredbe iz Pravilnika o obavljanju sportskog ribolova koji nije bio u skladu s Zakonom o slatkovodnom ribarstvu, a time i taj dio gospodarske osnove, prekršajni postupak nije se nastavio – naveli su u Ministarstvu.

Iz ovog se vidi da postoje kontradiktornosti između odgovora. Dok je u ribočuvarsku službu došlo rješenje o zastarijevanju, iz Ministarstva pak u redakciju je stigao odgovor da se postupak nije nastavio zbog toga što je trenutačna gospodarska osnova, odnosno pravilnik kojim je između ostalog reguliran ribolov s otoka, u tom trenutku bila u reviziji. Također, pitali smo i voditeljicu odjela koji je bio prozvan postoji li osobno poznanstvo između nje i ribiča M. K., no odgovor na taj dio upita nismo dobili.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI