Bliži se “crni ponedjeljak”: Ovrhe pred vratima, evo kad i kako će se odvijati…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vrlo blizu, u ponedjeljak dan nakon 18. listopada, prestaje moratorij na ovrhe, donesen kako bi se građanima olakšalo vrijeme epidemije. Portal Jutarnji.hr piše kako će se ovrhe odvijati u “dva vala”. Predviđa se da određena ovrha prijeti svakom petnaestom Podravcu i Prigorcu. Prema podacima Fine trenutno je na razini države spremno oko 350.000 postupaka.

Prvi kreće 18. listopada i traje do 19. prosinca, a drugi do 19. veljače. U prvome stižu one ovrhe koje su stigle do 19. lipnja, a u drugome one do 19. kolovoza. One naknadne idu po “ustaljenom redu”.

“Ovrhe koje će biti pokrenute nakon 19. listopada provodit će se na uobičajeni način. Novost je i da Vlada neće donositi uredbu kojom bi se definirala dinamika ponovnog pokretanja ovrha, nego će umjesto toga Javnobilježničkoj komori biti dostavljene upute koje će imati formu preporuke. Komora te preporuke treba proslijediti svim javnobilježničkim uredima u zemlji i nadgledati provedbu.”, piše Jutarnji.

Dobra vijest je da se ide u hitne izmjene i dopune aktualnog Ovršnog zakona. Plan je da već za mjesec dana stupe na snagu odredbe kojima bi se ovrhe pojeftinile, ubrzale, te istodobno povećala zaštita dužnika. Potpuno novi Ovršni zakon trebao bi se pripremiti i usvojiti do kraja 2021. godine. 

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI