Bogat program u sklopu 30. godišnjice oslobađanja koprivničke Vojarne

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dan koprivničkih branitelja ove godine broji i 30. obljetnicu preuzimanja Vojarne u Koprivnici, a povodom koje je u pripremi i prigodan program.

Datum je 30. rujna, a glavni program kreće misom u crkvi Sv. Nikole s početkom u 9:30, nakon čega je na rasporedu polaganje vijenaca kod “Križa života” u sklopu koprivničkog Kampusa, odnosno bivše vojarne sat vremena kasnije. Zatim će se svečanim mimohodom povorka uputiti prema Spomeniku hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu.

U pripremi je i koncert Najboljih hrvatskih tamburaša na Zrinskom trgu s početkom u 18:30.

– Pozivam sve branitelje, sve članice i članove braniteljskih i stradalničkih udruga, ali i sve građane i građanke grada Koprivnice, sve naše uvijek drage goste da nam se priključe u program 30. rujna, program u sebi doista nosi puno toga lijepoga i dobroga, te puno toga ćemo se moći prisjetiti i čime se s pravom danas ponosimo, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Ove se godine ovo obilježavanje provodi na jedan drugačiji način, koji mislim da je primjereniji i koji obilježavanje tog datuma čini dostojanstvenim. Ovo je prava prilika da mi stariji koji smo bili u to vrijeme mlađe generacije poučimo da, ako je bilo jedinstva u ono doba i da se u tim teškim vremenima moglo kroz zajedništvo stvoriti državu bez oružja i resursa, samo velikom ljubavi i velikom voljom, onda nema te prepreke koje zajedništvo današnjem društvu ne bi moglo prijeći, poručio je predsjednik gradskog Vijeća Ivan Pal.

Ulogu u obilježavanju ovog dana ima i Muzej grada Koprivnice, koji priprema čak tri zanimljive izložbe, od koje će dvije biti u javnom, odnosno vanjskom prostoru. Prva će biti u izlogu korpivničke gradske knjižnice, a druga će biti na solarnim panelima kod Spomenika hrvatskoj slobodi. Dok će u izlogu knjižnice biti izloženo ratno znakovlje, kod spomenika će biti izbor plakata i glasila iz fundusa Muzeja, i to akcija koprivničkih vojnih postrojbi u Domovinskom ratu, objasnio je ravnatelj gradskog Muzeja Robert Čimin, nadodavši kako je treća izložba rezervirana za Galeriju Mijo Kovačić, gdje će biti izložene fotografije obiteljskih albuma koprivničkih branitelja, a koja će se moći razgledati do 17:30.

U suradnji s Državnim arhivom u Vukavoru te Institutom Ivo Pilar, predstavit će se knjiga pod naslovom Kulturni identitet Vukovara, a gostovat će Ivan Hubalek koji će govoriti o suživotu Vukovaraca i Koprivničanaca za vrijeme Domovinskog rata, ali i u razdoblju nakon njega, budući da su brojni Vukovarci kao izbjeglice bili smješteni po koprivničkim obiteljima.

Foto: Krešo Puklavec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI