BOGME LIJEPA DNEVNICA Svaki dan Bandićeva zastupnika Lackovića u Saboru državu košta 4400 kuna

Prema službenim podacima, Hrvatski sabor prošle je godine održao ukupno četiri plenarne sjednice u trajanju od 106 plenarnih dana. Na svih 106 dana zasjedanja bili su saborski zastupnici Damir Felak (HDZ) iz Koprivnice i Branko Hrg (HDS) iz Križevaca


Autor: podravski.hr — 17.11.2018. / 15:19 Aktualno

Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca

Svaki odlazak Željka Lackovića na zasjedanje Sabora na Markov trg u Zagreb državu je lani stajao oko 4400 kuna i po tome je Bandićev zastupnik najskuplji parlamentarac iz Koprivničko-križevačke županije.
Kako smo došli do te brojke, sigurno se pitate. Izračun je vrlo jednostavan. Lackovićeva godišnja bruto plaća iznosi 326.000 kuna (17.900 kuna neto), a lani je za odlazak privatnim automobilom na sjednice u Zagreb od Sabora dobio još oko 23.000 kuna. Kad se cijeli taj iznos podijeli sa 79 dana, koliko je prema službenoj evidenciji Lacković prošle godine bio u Saboru, dođemo do podatka da nas jedan Lackovićev dan u Saboru košta u prosjeku oko 4400 kuna.
Prema službenim podacima, Hrvatski sabor prošle je godine održao ukupno četiri plenarne sjednice u trajanju od 106 plenarnih dana. Na svih 106 dana zasjedanja bili su saborski zastupnici Damir Felak (HDZ) iz Koprivnice i Branko Hrg (HDS) iz Križevaca, dok je naš četvrti narodni zastupnik, Mladen Mađer (HSS) iz Novigrada Podravskog, u Saboru boravio 93 plenarna dana. Dakako, to ne znači da su cijelo vrijeme zasjedanja bili u sabornici, ali znači da su sigurno došli na Markov trg i prijavili se.

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Felak bio je na svim sjednicama

Svaki dan Mladena Mađera u Saboru stajao nas je lani oko 3700 kuna. Mađer, naime, prima 14.600 kuna saborske plaće mjesečno, a lani je natukao i oko 60.000 kuna ostalih troškova. Za dolazak vlastitim automobilom dobio je 14.300 kuna, za stanarinu i režije u stanu u Zagrebu blizu 37.000 kuna, a za odvojen život 8500 kuna. Zastupnici, naime, imaju pravo na naknadu za vozilo od dvije kune po kilometru, ali i plaćen smještaj za vrijeme zasjedanja Sabora ako im je prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba.
Isti trošak po danu boravka u Saboru – oko 3700 kuna – državi je lani napravio i sabornik Branko Hrg, bivši križevački gradonačelnik. Njegova je plaća 17.200 kuna neto, a za ostale troškove tijekom boravka u Zagrebu dobio je 45.500 kuna: 12.600 kuna za automobil, 26.000 kuna za stan i režije te 6500 kuna za odvojen život. S obzirom da su Križevci od Zagreba udaljeni manje od 70 kilometara, opravdano je pitanje jesu li u Hrgovu slučaju baš bili nužni troškovi stanovanja i odvojenog života.
Za razliku od Mađera i Hrga, Felak i Lacković nisu u Zagrebu spavali o trošku Sabora. Oni su od ostalih troškova iskoristili pravo samo na one dvije kune po kilometru za odlazak na sjednicu privatnim automobilom. I čini se kako je taj vid odlazaka na saborska zasjedanja lani najviše koristio upravo HDZ-ov zastupnik Felak. On je za korištenje vlastitog automobila od Sabora prošle godine dobio oko 26.600 kuna, što znači da je prevalio ukupno 13.300 kilometara. To pak govori da se od Koprivnice do Zagreba i natrag vozio 60-ak puta. Damir Felak, usput, prima saborsku plaću od 16.600 kuna neto mjesečno. (rm)
FOTO: CROPIX