Boja i miris mokraće mogu ukazivati na brojne bolesti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prije nego što pustite vodu na zahodu, bilo bi dobro da bacite pogled na urin, jer njegova boja i miris možda otkrivaju da ste bolesni, kažu liječnici.

Odrasle osobe izbace dnevno do dvije litre mokraće, a točna količina ne ovisi samo o tome koliko ste tekućine popili, rekla je urologinja Daniela Skultz-Lampel.

Urin se sastoji od 95 posto vode, a ostalo su kiseline, sol i urea, tvar koja sadrži dušik. Normalna boja urina je žuta. Što manje tekućine pijete, urin će biti žući, kaže doktorica. No, može biti i druge boje, što može biti savršeno bezazleno, ali i ukazivati na bolest. Mokraća koja je stalno tamno žuta, znak je poremećaja u radu jetre ili žuči.

– Vrlo je rijetko urin zelenkast – kaže Shultz-Lampel i pojašnjava da ta boja upućuje na bakterijsku infekciju.

Zelenu boju mogu izazvati i određeni lijekovi, poput antidepresiva, dok je pjenasti urin znak poremećaja u radu bubrega. Boju mokraće određuje i hrana koju jedete. Borovnice je, primjerice, mogu obojiti u ljubičasto.

Ljudi se najčešće uplaše kada vide crvenkastu mokraću, najčešće neutemeljeno. – Jedete li ciklu ili puno malina, normalno je da će vam urin određeno vrijeme biti crven – kaže urologinja.

No, ako nema očitog razloga za crvenu boju, onda odmah posjetite liječnika jer krv u urinu također može biti znak ozbiljne bolesti. Slično je i s crnom mokraćom, koja se može pojaviti uslijed tumora.

Uz boju, i miris urina može puno toga reći o vašem zdravlju. Svježi urin obično nema nikakva mirisa, kaže Schultz-Lampel, pojašnjavajući da se određeni mirisi ne pojavljuju sve dok bakterije ne počnu razgrađivati ureu.

Urin koji miriše na amonijak može biti znak urinarne infekcije, slatkast i voćni miris ukazuje na dijabetes, a ako mokraća miriše na ribu, uzrok, osobito u žena, mogla bi biti upala mokraćovoda i mjehura ili neka spolna bolest.

Općenito govoreći, liječnički pregled se savjetuje ako su boja i miris mokraće neuobičajeni duže od dva ili tri uzastopna odlaska na zahod. To osobito vrijedi kada osjetite bol te imate temperaturu ili mučninu.(Hina)

FOTO: PIXABAY

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI