Bojite li se pustiti prvašića u školu ili mislite da su naši gradovi sigurni?

Podravski list profile

Policija i uoči ovogodišnjeg početka nastave podsjeća da će početi nova školska godina.

– U školu će krenuti veliki broj djece, koja će po prvi puta samostalno sudjelovati u prometu na cestama. Kako bi se djeci – učenicima nižih razreda osnovnih škola, a posebice prvašićima, omogućio što sigurniji dolazak u školu i povratak iz škole kućama, Policijska uprava koprivničko-križevačka, i ove će godine provesti akciju „Poštujte naše znakove“ – napominju i dodaju kako će u zonama škola raditi pojačani nadzor prometa, pri čemu će posebnu pozornost posvetiti poštivanju prednosti prolaska pješacima prilikom prelaska cesta na obilježenim pješačkim prijelazima, poštivanju značenja svjetla semafora, poštivanju ograničenja brzina kretanja vozila te zaustavljanju i parkiranju vozila.

Također, u sklopu svojih aktivnosti, policijski službenici će vršiti i nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca do škola te nadzor pravilnog prijevoza djece u vozilima pri čemu će posebnu pozornost posvetiti nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalica. Održat će i edukativna predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola na području Policijske uprave, ali i edukativna predavanja roditeljima učenika prvih razreda putem roditeljskih sastanaka.

Savjeti roditeljima

– Roditeljima savjetujemo da prije početka školske godine, u razgovoru, djetetu objasne što je to promet i pouče ga osnovama sigurnog sudjelovanja u prometu. Roditeljima savjetujemo da prije početka školske godine odaberu najsigurniji put kojim će dijete ići u školu. Najsigurniji put od kuće do škole treba obuhvaćati što manje opasnosti za djecu, odnosno djeci treba pružati što veću sigurnost i treba voditi računa da se koriste izgrađeni nogostupi i obilježeni pješački prijelazi – napominju u policiji i navode:

– Prije početka školske godine, zajedno s djetetom nekoliko puta prošećite odabranim najsigurnijim putem do škole, tom prilikom djetetu objasnite kuda se kretati, kako sigurno prijeći cestu, što znače prometni znaci na koje nailazi te što znače svjetla semafora ukoliko se semafori nalaze na putu do škole.

Prilikom opremanja djece za polazak u školu, roditelji trebaju voditi računa o dodatnom označavanju djece izvorom svjetlosti ili reflektirajućim materijalom, kako bi u predstojećem jesensko-zimskom razdoblju sumraka i noćnih sati, kao i tijekom razdoblja smanjene vidljivosti (kišne i snježne oborine, magla), djeca bilo što vidljivija i uočljivija.

Dodajmo i kako je od 3. rujna 2018. do 14. lipnja 2019., za trajanja školske na prometnicama Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno 522 prometnih nesreće. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 64-ero djece. Djeca su sudjelovala u 61 prometnoj nesreći, od kojih u 24 nesreće s ozlijeđenim osobama i 37 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama ozlijeđeno je 18-ero djece, od čega je jedno dijete teže ozlijeđeno, dok je 17-ero djece lakše ozlijeđeno

– Sigurnosni pojas koristilo je 39-ero djece od 71-og djeteta koje ga je trebalo koristiti ili 55 posto djece putnika. Zaštitnu biciklističku kacigu djeca – vozači bicikala nisu koristili.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti