BOJKOT Jutros samo polovica učenika stigla na nastavu, ravnatelj djeci zajamčio sigurnost

Kako smo jutros neslužbeno doznali, problematični je učenik u međuvremenu hospitaliziran u jednoj zagrebačkoj bolničkoj ustanovi


Autor: podravski.hr — 04.03.2019. / 9:08 Aktualno

Hitna pomoć odvozi problematičnog dječaka u bolnicu nakon pada s krova sportske dvorane u Goli potkraj 2017. godine

Otprilike polovica učenika došla je danas na nastavu u osnovnu školu u Goli kod Koprivnice, u kojoj je u petak došlo do bojkota jer roditelji djecu nisu htjeli pustiti zbog problema s 15-godišnjim učenikom.

U matičnu školu u Goli u petak je od 130 učenika došlo samo njih 15, pa nastave nije bilo. Ravnatelj Hrvoje Matić jučer, u nedjelju, roditeljima je zajamčio da će njihova djeca biti sigurna te da će uskoro škola dobiti i zaštitare pa su odustali od daljnjeg bojkota iako su najavljivali da neće slati djecu u školu sve dok se problem trajno ne riješi.

Kako smo jutros neslužbeno doznali, problematični je učenik u međuvremenu hospitaliziran u jednoj zagrebačkoj bolničkoj ustanovi.

– Taj 15-godišnjak s nožem dolazi u školu i prijeti našoj djeci kako će ih zaklati. Stalno ih verbalno zlostavlja i djeca su u strahu jer bi on mogao učiniti ono što govori – pričaju nam roditelji školaraca.

Inače, riječ je o učeniku koji je potkraj 2017. godine pao s krovišta sportske dvorane u školi u Goli, zbog čega su na terenu bili policija, hitna i vatrogasci. Tad je dječak zbog neodlazaka na nastavu i problema s obitelji bio u Odgojnom domu u Ivancu u Varaždinskoj županiji, no otamo je često dolazio kući.

Nakon tog pada u kojem je, srećom, bio samo lakše ozlijeđen, 15-godišnjaku je dozvoljeno da se vrati u svoj obiteljski dom te je od prošle godine ponovno počeo pohađati školu u Goli.

Neslužbeno smo doznali da je Učiteljsko vijeće škole u Goli prije četiri mjeseca donijelo odluku da se učenik u drugom polugodištu, odnosno od siječnja ove godine, premjesti u drugu školu zbog učestalih verbalnih zlostavljanja. Prema zakonskim propisima njegov premještaj bio bi moguć samo u susjedne škole, a to su u ovom slučaju osnovne škole u Molvama i Drnju, no Molvarci i Drnjančani nisu bili oduševljeni prijedlogom pa je pokušaj pao u vodu. Dječak ne može dobiti ni isključenje iz škole bez obzira na ponašanje jer zakon jasno kaže da je osnovna škola obvezna.

U rješavanju problema škola u Goli zatražila je i pomoć Općine Gola. Prije dva mjeseca škola je općinskim vijećnicima poslala molbu da odobri novčana sredstva za zaštitarsku službu koja bi vodila brigu o sigurnosti učenika.

– Općinski vijećnici odobrili su zahtjev i u našem su proračunu osigurana sredstva, a u kojoj je fazi postupak s “aktiviranjem” zaštitarske službe mi ne znamo jer je to u nadležnosti škole – kaže Darinka Kuzmić Salajpal, pročelnica Općine Gola.

Prema neslužbenim informacijama, škola je prije sedam dana raspisala natječaj za zaštitarsku službu, no ni to za roditelje ne jamči potpunu sigurnost njihove djece.

– U školu ide 130 djece pa jedan ili dva zaštitara ne mogu dobro paziti na sve njih. Za nas je jedino prihvatljivo rješenje da se dječak ispiše iz škole i smjesti u odgovarajuću ustanovu jer je i pod suspenzijom dolazio ispred školske zgrade i prijetio našoj djeci – zaključili su roditelji školaraca iz Gole. (db)

FOTO: NIKOLA WOLF