BOLESNA ŽUPANIJA Godišnje popijemo lijekova za 100 milijuna kn

Prema vrstama lijekova, najviše se u našoj županiji troši za inzuline za dijabetičare, lijekove za povišeni krvni tlak, astmu i za liječenje zloćudnih bolesti, priopćili su nam iz HZZO-a


Autor: podravski.hr — 02.04.2013. / 14:53 Aktualno

KOPRIVNICA – Liječnici godišnje pacijentima u Koprivničko-križevačkoj županiji propišu lijekove na recept vrijedne oko 92 milijuna kuna, doznali smo iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Istodobno, procjenjuje se kako građani izravno u ljekarnama kupe bezreceptne lijekove vrijedne barem desetak milijuna kuna.
To bi značilo da godišnje popijemo lijekova u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna, što je 870 kuna po svakom stanovniku naše županije. Mladom ili starom, zdravom ili bolesnom. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje smo doznali i koji se lijekovi na recept najviše propisuju.
– Prema vrstama lijekova, najviše se troši za inzuline, lijekove za povišeni krvni tlak, astmu i za liječenje zloćudnih bolesti – priopćili su nam iz HZZO-a.
Inzulini, odnosno lijekovi za liječenje šećerne bolesti, najskuplji su pa stoga zauzimaju vodeće mjesto, a u ljekarnama doznajemo kako se na recept uvjerljivo najviše izdaju lijekovi za bolesti srca i krvnih žila.
Građani u ljekarnama bez recepta najčešće kupuju analgetike, dakle lijekove protiv raznih vrsta bolova, slijede lijekovi za snižavanje temperature te razni dodatci prehrani, a u tu skupinu spadaju i razni biljni pripravci za manje zdravstvene tegobe, doznali smo iz Županijske ljekarne u Koprivnici. (as)