BOLESNO Netko već mjesecima ubija jadne životinje u bitki protiv župnika, sad je stradala i kuna

U toj suludoj bitki protiv župnika koji dijelu vjernika nije po volji stradale su tri velike ptice, dvije mačke i kuna


Autor: podravski.hr — 23.12.2018. / 8:32 Aktualno

Tijelo jadne životinje stavljeno je na bunar

Ubijena kuna pronađena je nedavno na bunaru kod župnog dvora u mjestu Cirkvena kod Križevaca, a pretpostavlja se kako je i to dio “ritualnog” ubijanja životinja u znak protesta protiv tamošnjeg župnika Ivana Novaka.
Serija morbidnih ostavljanja mrtvih životinja počela je ljetos. U toj suludoj bitki protiv župnika koji dijelu vjernika nije po volji stradale su tri velike ptice, dvije mačke i kuna. Fotografije kune poslao nam je čitatelj iz Križevaca.
Policija provodi kriminalističko istraživanje, ali već mjesecima tapka u mraku. Izvidi su i dalje u tijeku, jedino je što nam s vremena na vrijeme odgovore.
Milenko Štengl iz Cirkvene, koji je blizak velečasnom Novaku, uvjeren je kako bolesni činovi neće prestati sve dok policija ne otkrije počinitelja.
– Ovo ludilo će se ponavljati ako policija ne odradi svoj posao. Ovo više nije normalno. Što slijedi, mrtve životinje na trgovini u koju vlč. Novak zalazi, na kafiću u kojemu pije kavu? Policija je ili nesposobna ili netko u policiji štiti osobe koje vješaju mrtve životinje – uvjeren je on.
Otkriva kako je, nakon mrtvih ptica potkraj srpnja, netko u Cirkveni već objesio crknutu mačku u rujnu, i to pred kućom obitelji koja je donirala novac za električna zvona. Posljednji zabilježen slučaj bila je obješena crna mačka na vratima frizerskog salona u kojem se župnik šiška. Kuna je, čini se, stradala par dana prije toga.

Ubijena kuna

Mrtve ptice povješane uz župni dvor – policija još provodi krim-istragu

Iz Policijske uprave koprivničko-križevačke poručuju kako je kriminalističko istraživanje zbog događaja u Cirkveni i Sv. Ivanu Žabnu u tijeku te još nije rezultiralo otkrivanjem počinitelja gnjusnih nedjela.
Nezadovoljstvo dijela župljana Cirkvene, čiji broj nije poznat, počelo je početkom godine, kad su vlč. Novaka optužili da crkveni novac troši za vlastite potrebe. Obratili su se i bjelovarsko-križevačkom biskupu, mons. Vjekoslavu Huzjaku, ali biskupija je, nakon kontrole, ustanovila da vlč. Novak uredno obavlja svoje dužnosti te je ostavljen kao župnik u Cirkveni tijekom ljetošnje „rotacije“ svećenika u toj biskupiji.
No, anonimna skupina vjernika ponovno se koncem listopada obratila pismom biskupu, tražeći da vlč. Novak ode iz Cirkvene.
– Radi se o šačici ljudi. Dođite i sami na misu, pa ćete se uvjeriti da je crkva u Cirkveni uvijek puna – tvrdi Milenko Štengl.
Sam velečasni Ivan Novak, pak, ne drži da bi mrtva mačka obješena na vrata frizerskog salona imala veze s izopačenom borbom nekih župljana protiv njega.
– Mislim da ovo nema nikakve veze sa mnom. Ja idem godinama u isti dućan, istu apoteku, istu pekarnicu, k manje-više istim ljudima na kavu i ne visi nikakva životinja na njihovim vratima. Ovdje više nikakve borbe nema. Dakako da sam zgrožen. To je čin izgubljenih duša, za koje ovih dana na osobit način molimo – poručio je on. (rm, hš)

Frizerka Marina Koščević s fotografijom mrtve mačke

Župnik Ivan Novak posvećuje bicikliste u Cirkveni

FOTOGRAFIJE: ČITATELJ, NIKOLA WOLF, MARCEL KOVAČIĆ