Bolest često bude neprepoznata: Osteoporoza pogađa i muškarce

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Osteoporoza nije bolest samo rezervirana za ženski spol. Procjenjuje se da će se u narednih 15 godina broj oboljelih muškaraca od osteoporoze povećati za oko 50 posto, a 2040. će se broj fraktura kuka udvostručiti. U svibnju 2008. Američko liječničko društvo izdaje kliničke smjernice za probir na osteoporozu kod muškaraca, jer ova bolest često ostaje neprepoznata i nedijagnosticirana kod muškog spola, a kao posljedica toga često i neliječena.

Osteoporoza je karakterizirana smanjenjem koštane mase i strukturalnim oštećenjem koštanog tkiva, što dovodi do fragilnosti kosti i povećanog rizika za frakturu kralježnice i kuka. Prevalencija osteoporoze kod muškaraca bijele rase trenutno je oko sedam posto, kod Afroamerikanaca pet posto, a tri posto kod Hispanoamerikanaca. Nacionalno američko udruženje za osteoporozu preporučuje ispitivanje mineralne gustoće kosti kod: žena u postmenopauzi, kod muškaraca od 70. godine i starijih, muškaraca od 50 do 70 godina s povećanim rizikom za osteoporozu, te kod onih koji su doživjeli koštanu frakturu.

Osteporotična fraktura povezana je sa značajnim morbiditetom i mortalitetom (dvostruko veća stopa mortaliteta kod muškaraca nego kod žena nakon frakture), te predstavlja velike ekonomske izdatke.

Čimbenici rizika za osteporotične frakture kod muškaraca i žena su: dob veća od 70 godina, BMI (indeks tjelesne mase) manji od 20-25 kg/m2, gubitak tjelesne težine veći od 10 posto, fizička neaktivnost, ranija osteporotična fraktura koja nije rezultat traume, kortikosteroidna terapija, dijeta s niskim unosom kalcija. Također, čimbenici rizika su androgena deprivacijska terapija te ozljeda leđne moždine. Zlatni standard u dijagnostici osteoporoze je denzitometrija. (zdravobudi.hr)

Foto: Ilustracija – foto chronoceuticals.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI