“Bolest kraljeva i bogataša”: Giht – jaka noćna bol u zglobu

U povijesti je giht bio poznat kao “bolest kraljeva i bogataša” jer je bio raširen među bogatim ljudima koji su pretjerivali u jelu i piću. Danas više nije kraljevski, upravo suprotno, postao je odraz loših prehrambenih navika. Pri napadu gihta, obično se iznenada javlja jaka bol u jednom ili više zglobova, najčešće noću. Bol se pojačava, zglob otiče, a koža iznad zgloba postaje preosjetljiva, crvena ili ljubičasta, napeta, sjajna i topla. Dodirivanje kože iznad zgloba može biti vrlo bolno. Pri akutnom napadaju gihta može se pojaviti i vrućica, tresavica, slabost i ubrzan rad srca. Mokraćna kiselina normalan je nusprodukt razgradnje purina (određene vrste bjelančevina) i drugih tvari u tijelu, a iz organizma se uklanja putem bubrega i urina. No, kad u tijelu nastane prevelika količina mokraćne kiseline ili kad je otežana njezina eliminacija kroz bubrege, može se javiti stanje povećane mokraćne kiseline u tijelu ili hiperuricemija. Ona se povezuje sa stanjima poput metaboličkog sindroma, hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), šećerne bolesti tipa 2, kronične bolesti bubrega i srčanožilnih oboljenja. Giht je često posljedica pretilosti te prevelike konzumacije mesa i/ili alkohola, koji su bogati purinima.

Prvih nekoliko napadaja obično zahvaća samo jedan zglob i traju nekoliko dana. Simptomi bolesti postupno nestaju i nema ih do sljedećeg napadaja. No, ako se bolest ne liječi, napadaji su sve češći, traju dulje i pogađaju više zglobova. Giht može izazvati ozbiljna i trajna oštećenja zglobova i tetiva, a zglobovi se mogu trajno deformirati. Većina kvrga (takozvani tofi) oko zglobova i na rubovima ušiju postupno nestaje kako se smanjuje razina mokraćne kiseline u krvi, ali ponekad se moraju odstraniti kirurški. Kod nas je giht najčešći u Dalmaciji, na otocima i priobalnom području. Muškarci obolijevaju i do devet puta više u odnosu na žene. Nadalje, kod muškaraca se ova bolest očituje ranije nego kod žena. Oni najčešće obolijevaju nakon 35. godine života, a žene tijekom razdoblja menopauze.

Danas se liječenje ove bolesti vrlo uspješno provodi terapijom lijekovima. Ali pritom je vrlo važna i pravilna prehrana koja uvelike može doprinijeti uspješnom smirivanju bolesti i napada te poboljšati učinkovitost terapije lijekovima. U prehrani treba dati prednost namirnicama koje se mogu jesti svježe, bez dodatne pripreme. Prilikom pripreme hrane treba paziti na to da jelo pripremamo što brže, sa što manje kuhanja. Uputno je pripremati jelo na žaru, roštilj ili teflonskoj tavi, kuhati u malo vode ili na pari. Namirnice koje sadrže vrlo visok sadržaj purina su primarno iznutrice, plava riba (sardine, inćuni), muzgavci (škampi, dagnje), riblje konzerve, suhomesnati proizvodi, mesni ekstrakti, alkohol, kvasac. To je hrana koju bi u vrijeme akutnog napada gihta u potpunosti trebalo izostaviti. Hrana koja također može izazvati smetnje u vrijeme akutnog napada: kruh i žitarice, dizana i pržena tijesta, svježa peciva i kruh, mahunarke, cvjetača, špinati blitva, konzervirano povrće, orašasti plodovi, visokomasni mliječni proizvodi, gotovo sve kategorije mesa, plava riba, kakao i čokolada, papar, senf, masni kolači s kremom, mljevena kava i crni čaj, piše adiva.hr.

foto health.harvard.edu

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI