Bolest nije iskorijenjena: U zadnjih desetak godina umrlo devet pacijenata

Podravski list profile

U našoj je županiji lani od tuberkuloze oboljelo devet osoba, što čini stopu od 7,8 na 100.000 stanovnika, dok u Hrvatskoj ona iznosi 8,9 na 100.000 stanovnika, priopćili su iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo u povodu Svjetskog dana te bolesti, koji je nedavno obilježen.

Godinu prije, 2017., oboljelo je osam stanovnika županije, a jedna je osoba preminula. Inače, u posljednjih desetak godina u našoj županiji od tuberkuloze je umrlo devet ljudi, a broj zaraženih otprije dvadesetak godina drastično se smanjio sa stotinjak oboljelih godišnje na svega desetak, koliko bilježi županijski Zavod za javno zdravstvo.

Uglavnom obolijevaju ljudi i inače narušena zdravlja, lošijih socijalnih prilika, često i alkoholičari, osobe kojima je druga bolest uništila imunitet pa se tuberkuloza aktivira i često bude uzrok smrti. No, oboljeti može svaki čovjek, bez obzira na socijalni status i prehranu i bolest može zahvatiti bilo koji organ u tijelu iako najčešće zahvaća pluća.

Oboljeli se mjesecima tuže na umor, iscrpljenost, noćno znojenje, i u tom periodu strašno smršave, doslovno se posuše, zato se bolest i zove sušica. Kad se pojavi kašalj, to je znak da je bolest već uzela maha.

Kako kažu u Zavodu za javno zdravstvo, povijesno gledajući, u Hrvatskoj je velika epidemija tuberkuloze počela početkom 19. stoljeća, stotinu godina kasnije nego u razvijenim zemljama, gdje se njezino širenje poklapa s industrijalizacijom i seljenjem stanovništva u velike gradove. Tako je 1955. godine u Hrvatskoj bilo registrirano 20.000 novooboljelih. Od tada taj broj stalno pada s malom stagnacijom tijekom Domovinskog rata, da bismo se današnjim stopama približili razvijenim zemljama.

Međutim, kako svaki bolesnik u prosjeku zarazi 10-15 svojih kontakata godišnje, iznimno je važno pravovremeno posumnjati i potvrditi bolest da bi se spriječilo širenje infekcije. Isto tako, kažu liječnici, epidemiološki je značajno da kod nas još ima stanovnika koji su u svojoj mladosti bili izloženi visokom riziku infekcije pa oni predstavljaju potencijalni izvor zaraze.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI