BOLEST POLJUPCA Oko 30 mladih zarazilo se virusom, a bolest je zabilježena i u dječjim vrtićima

Infekcijska mononukleoza akutna je virusna bolest, a najčešće zahvaća školsku djecu i mlade u dobi od 15 do 25 godina


Autor: podravski.hr — 09.06.2018. / 17:09 Aktualno

Ilustracija / Bolest se najčešće prenosi poljupcem

Svake godine na području Koprivničko-križevačke županije od infekcijske mononukleoze oboli 30-ak mladih do 25 godina starosti, podjednako oba spola, otkrivaju podaci koprivničkog Zavoda za javno zdravstvo.
Riječ je o takozvanoj bolesti poljupca koja može uzrokovati i komplikacije. Može dovesti do hepatitisa i bolesti živčanog sustava, a najčešće ‘udari’ na ždrijelo i grlo te može trajati mjesecima. Ove godine bolest je zabilježena i u dječjim vrtićima na području županije.
Infekcijska mononukleoza, tzv. bolest poljupca, akutna je virusna bolest uzrokovana Epstein-Barr virusom. Od nje obolijevaju osobe svih uzrasta, no najčešće zahvaća školsku djecu i mlade u dobi od 15 do 25 godina. Može se javiti sporadično, ali i u vidu epidemija.
Bolest se prenosi izravnim kapljičnim putem, osobito oralnim kontaktom prilikom poljupca. Inkubacijski period, od unosa virusa u organizam do pojave prvih znakova bolesti, traje između 5 i 15 dana. U najvećem broju slučajeva bolest počinje povišenom temperaturom od 38-40 stupnjeva koja traje do deset dana te drugim općim simptomima infekcije kao što su glavobolja, grlobolja, opća slabost, bol u mišićima i zglobovima, gubitak apetita i mučnina.

Iako rijetko, bolest se može manifestirati i simptomima središnjeg živčanog sustava u vidu jake glavobolje, ukočenog vrata, fotofobije (osjetljivost na svjetlo)

– Na ove opće simptome nadovezuju se karakteristični specijalni simptomi u obliku povećanja limfnih žlijezda u svim regijama, posebice u predjelu vrata, povećanje slezene i jetre, te često angina – upozoravaju infektolozi iz Zavoda za javno zdravstvo.
Nerijetka manifestacija je i hepatitis praćen uvećanjem jetre, mučninom, povraćanjem, gubitkom apetita te pojavom žutice. Iako rijetko, bolest se može manifestirati i simptomima središnjeg živčanog sustava u vidu jake glavobolje, ukočenog vrata, fotofobije (osjetljivost na svjetlo). Izuzetno rijetko moguće su i plućne manifestacije poput bolova u grudima, otežanog disanja te kašlja.
Najčešće komplikacije infekcijske mononukleoze su sekundarne bakterijske infekcije ždrijela i grkljana, obično od strane streptokoknih bakterija. Povećane limfne žlijezde, uvećana jetra i slezena smanjuju se polako te bolest prosječno traje oko šest tjedana. U izuzetnim slučajevima simptomi ove bolesti mogu trajati i dva do tri mjeseca.
Infekcijska mononukleoza u velikoj većini slučajeva prolazi bez komplikacija i posljedica, kažu liječnici. Liječenje je uglavnom simptomatsko, što podrazumijeva primjenu lijekova za snižavanje temperature, laganu prehranu i mirovanje. Iznimno se u slučaju bakterijske upale grla primjenjuju antibiotici određene grupe kako bi se izbjegla neželjena reakcija u obliku osipa. (mi)
FOTO: ILUSTRACIJA