Bolesti štitnjače: Suha koža i kosa, pospanost te napetost neki su od simptoma

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Štitnjača (glandula thyroidea) neparna je žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, leptirastog oblika, smještena na prednjem donjem dijelu vrata. Uloga zdrave štitnjače jest proizvodnja i lučenje hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4), a pod regulacijom tireotropina, (TSH) hormona hipofize i tireotropin oslobađajućeg hormona (TRH) koji se uči iz hipotalamusa. Ovisno o količini i vrsti cirkulirajućih hormona štitnjače te o njihovim perifernim učincima odnosno manifestaciji u vidu simptoma, bolesti štitnjače dijelimo na hipotireozu i hiperitreozu. Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u regulaciji cjelokupnog metabolizma i funkcioniranja organizma, stvaranju i reguliranju topline tijela, povećavaju minutni volumen srca, potiču metaboliziranje lijekova i steroidnih hormona i hormona rasta te time postižu važnu ulogu u reprodukciji, održavanju normalne trudnoće, ukupnom rastu te kod djece i cjelokupnom razvoju. Sudjeluju u razvoju središnjeg živčanog sustava još u prenatalnoj dobi, ali i osiguravaju budnost, reakcije na podražaje, pamćenje i sposobnost učenja.

Podmukla hipotireoza i njeni simptomi

Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja hormona štitnjače, uzrokovano različitim mehanizmima. Najčešći uzrok hipotireoze jest kronična, autoimuna upala štitnjače – tzv. Hashimotov tiroiditis, pri čemu postepeno dolazi do propadanja tkiva štitnjače i posljedičnog gubitka njezine endokrine funkcije. Hipotireoza može biti i uzrokovana nekim oblikom liječenja – zračenjem vrata, operativnim odstranjenjem tkiva štitnjače, primjenom radioaktivnog joda, uzimanjem određenih skupina lijekova, nedostatkom joda u prehrani, a može biti i posljedica poremećenog rada hipofize i hipotalamusa. U 95 posto slučajeva uzrok poremećaja leži u samoj štitnjači. Hipotireoza može biti i prolazna (u trudnoći, kao reakcija na liječenje hiperotireoze, nakon djelomičnog operativnog odstranjenja, uslijed akutnih upala štitnjače), a simptomi spontano prolaze kroz nekoliko tjedana.

Simptomi hipotireoze proizlaze iz usporenih metaboličkih procesa, s obzirom da se razvijaju postepeno, a po prirodi su općeniti, blagi i neodređeni često prolaze nezapaženi i neprepoznati u ranim fazama bolesti i mogu se naći i u drugim poremećajima.

Glavni tjelesni simptomi hipotireoze su:

 • kroničan umor, malaksalost
 • bolovi u mišićima i zglobovima
 • usporenost, pospanost, gubitak apetita,
 • snižena tjelesna temperature, nepodnošenje hladnoće
 • usporen rad srca, edemi potkoljenica, lica
 • smanjeno znojenje – suha koža i ispucala kosa koja pojačano opada
 • promuklost (uslijed otoka glasnica), česte grlobolje
 • usporen/smanjen rast u djece, blaža mentalna retardacija

Psihičke smetnje koje se učestalo i u potpunosti manifestiraju i prepoznaju već kod prvog posjeta liječniku su:

 • upadljivo usporavanje svih mentalnih procesa, pospanost
 • progresivni gubitak inicijative i interesa za svakodnevne aktivnosti
 • bezvoljnost, anksioznost, napetost, razdražljivost, promjene raspoloženje
 • sniženo raspoloženje, pretjerana zabrinutost, ponekad do paranoidne razine
 • psihotična dekompenzacija
 • smetnje koncentracije i pamćenja
 • mišljenje je često poremećeno, smeteno
 • općenito intelektualno zakazivanje.

Kliničkom slikom uz tjelesnu simptomatiku dominira depresivna simptomatika, gubitak zadovoljstva, bezvoljnost s kroničnim umorom i kroničnim bolovima, disfunkcionalnost, gubitak apetita, progresivno kognitivno zakazivanje, a u iznimnim slučajevima sumanute ideje krivnje, propasti i beznađa te smetnje dosežu povremeno i psihotičnu razinu.

U ekstremnim slučajevima smetnje se mogu prezentirati sindromom demencije s dezorijentacijom, dezorganiziranim ponašanjem, ali i mišljenjem, smetenošću, kognitivnim zakazivanjem, zaboravljivošću (u ovom slučaju pseudodemencije), ali ako traju predugo, mogu dovesti i do ozbiljnih trajnih oštećenja mozga. 

Kako bolest ne bi napredovala, odnosno simptomi se sve više pogoršavali, potrebno je što prije započeti liječenje. Hipotireoza se vrlo efikasno liječi nadomjesnim hormonima štitnjače, najčešće sintetskim tiroksinom (T4). Liječenje se uvodi polako – doze se postupno prilagođavaju do djelotvornih, a liječenje je u pravilu doživotno. Psihijatrijsko liječenje uglavnom je ambulantno te se po potrebi kod dijela bolesnika se vrlo racionalno uvodi psihijatrijska terapija/antidepresivi, anksiolitici/i nastavlja dalje psihijatrijsko ambulantno praćenje uz suportivnu psihoterapiju, ali i edukaciju o bolesti kako bi se postiglo bolje razumijevanje poremećaja, prepoznavanje ranih simptoma pogoršanja, ali i postigla adekvatnija adaptacija na bolest koja uključuje doživotno svakodnevno uzimanje tiroksina i redovite kontrole. (zdravobudi.hr)

+ foto ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI