Boli me glava više ne pali: Spolni odnos smanjuje bol tijekom napada migrene

Podravski list profile
U grupi bolesnika s migrenom odovorilo je 38 posto ispitanika, a rezultati su pokazali da je čak u 60 posto bolesnika došlo do smanjenja boli

Rečenica „Dragi, ne večeras, imam glavobolju!“ dobro je poznata isprika bračnih partnera u cijelom svijetu za izbjegavanje spolnog odnosa te je predmet brojnih šala. Potaknuto time objavljeno je nekoliko studija kojima je za cilj bilo istražiti može li spolni odnos u vrijeme migrenske atake smanjiti bol.

Tako je u svjetski poznatom časopisu „Cephalalgia“ objavljena studija Hambacha i suradnika o utjecaju spolne aktivnost na migrensku glavobolju. Na 800 adresa bolesnika s migrenskom glavoboljom poslan je upitnik u kojem se tražilo da opišu svoje iskustvo o jačini boli nakon spolnog odnosa. Upitnik je bio anoniman.

U grupi bolesnika s migrenom odovorilo je 38 posto ispitanika, a rezultati su pokazali da je čak u 60 posto bolesnika došlo do smanjenja boli. Također, studija Evansa i suradnika, objavljena u uglednom časopisu „Headache“, ispitala je 57 žena o djelovanju spolnog odnosa na jačinu boli u migenskoj ataci te je u 27 bolesnica došlo do potpune regresije glavobolje za vrijeme spolnog odnosa.

Glavno objašnjenje smanjenja boli je to što prilikom orgazma dolazi do oslobađanja endorfina (hormoni sreće), molekula koje sudjeluju u mehanizmu suzbijanja boli.

Nedavno je objavljena studija o koristi masturbacije u smanjenju boli za vrijeme migrenske atake. U studiji sudjelovalo je deset žena koje su praćene funkcijskom magnetskom rezonancom. Rezultati su pokazali aktivaciju moždanih jezgara koje su odgovorne za lučenje neurotransmitora koji sudjeluju u suzbijanju boli kao što su serotonin i dopamin.
Stoga, ukoliko lijekovi ne djeluju, sukladno rezultatima studija spolni odnos u vrijeme migrenske atake jedno je od mogućih rješenja. (Dr. Darija Mahović)

FOTO: ZDRAVO BUDI

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti