Boli me glava više ne pali: Spolni odnos smanjuje bol tijekom napada migrene

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Rečenica „Dragi, ne večeras, imam glavobolju!“ dobro je poznata isprika bračnih partnera u cijelom svijetu za izbjegavanje spolnog odnosa te je predmet brojnih šala. Potaknuto time objavljeno je nekoliko studija kojima je za cilj bilo istražiti može li spolni odnos u vrijeme migrenske atake smanjiti bol.

Tako je u svjetski poznatom časopisu „Cephalalgia“ objavljena studija Hambacha i suradnika o utjecaju spolne aktivnost na migrensku glavobolju. Na 800 adresa bolesnika s migrenskom glavoboljom poslan je upitnik u kojem se tražilo da opišu svoje iskustvo o jačini boli nakon spolnog odnosa. Upitnik je bio anoniman.

U grupi bolesnika s migrenom odovorilo je 38 posto ispitanika, a rezultati su pokazali da je čak u 60 posto bolesnika došlo do smanjenja boli. Također, studija Evansa i suradnika, objavljena u uglednom časopisu „Headache“, ispitala je 57 žena o djelovanju spolnog odnosa na jačinu boli u migenskoj ataci te je u 27 bolesnica došlo do potpune regresije glavobolje za vrijeme spolnog odnosa.

Glavno objašnjenje smanjenja boli je to što prilikom orgazma dolazi do oslobađanja endorfina (hormoni sreće), molekula koje sudjeluju u mehanizmu suzbijanja boli.

Nedavno je objavljena studija o koristi masturbacije u smanjenju boli za vrijeme migrenske atake. U studiji sudjelovalo je deset žena koje su praćene funkcijskom magnetskom rezonancom. Rezultati su pokazali aktivaciju moždanih jezgara koje su odgovorne za lučenje neurotransmitora koji sudjeluju u suzbijanju boli kao što su serotonin i dopamin.
Stoga, ukoliko lijekovi ne djeluju, sukladno rezultatima studija spolni odnos u vrijeme migrenske atake jedno je od mogućih rješenja. (Dr. Darija Mahović)

FOTO: ZDRAVO BUDI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI