BOLJA PROŠLOST Podravkin Di-go kvasac nekad je pokrivao cijelu Jugu. Sad zauvijek odlazi

Pred slom Juge koprivničkim kvascem opskrbljivalo se čak 92 posto tržišta bivše države


Autor: podravski.hr — 01.03.2018. / 15:32 Aktualno

Ulaz u bivšu Podravkinu tvornicu kvasca - u staklu se zrcali tvornica Vegete

Najprije je otišao iz Podravke, pa iz Koprivnice, a sada Di-go kvasac odlazi i iz Hrvatske. Proizvod sugestivnog imena ostat će u kolektivnoj memoriji Koprivničanaca kao još jedan simbol naše izgubljene potentnosti. Više nam se ne diže.
U studenome 1979. godine Podravka je otvorila prvu tvornicu kvasca u Jugoslaviji. Vlastita pamet, vlastito znanje, vlastita investicija, nova proizvodna niša i brzi uspjeh na tržištu – sve je s tom tvornicom bilo kao i s drugim Podravkinim tvornicama u doba kad se još dizalo.
Pred slom Juge koprivničkim kvascem opskrbljivalo se 92 posto tržišta bivše države, a pola proizvodnje išlo je van. Reklama „Di-go za sva dizana tijesta, Di-go kvasac uvijek pri ruci“ danas je u svim antologijama ex-Ju propagande.

Proteklo je još malo Drave, a onda je došlo do toga da Koprivničanci više ne znaju prodavati kvasac. Kao što potom više nisu znali prodavati svježe meso, masno pecivo i vodu.
Tvornicu je 2001. godine preuzeo Lesaffre, a uskoro su se obistinile tvrdnje dežurnih jamrala da francuski div to kupuje samo kako bi ubio konkurenciju. Negdje u proljeće 2007. godine, u doba kad se Podravka žestoko brani od neprijateljskog preuzimanja, kad se milijuni tvrtkine love sklanjaju po bankama, a dionice skrivaju na Malti, Francuz nas je definitivno uškopio. Bez posla je ostalo šezdesetak radnika. Bivših podravkaša.

Svježi Di-go kvasac koji se više neće proizvoditi u Hrvatskoj

Ovih dana Lesaffre je najavio kako se Di-go kvasac više neće proizvoditi u Hrvatskoj, u tvrtkinim pogonima u Zagorju. Proizvodnja će se preseliti u „sestrinske tvrtke u Europskoj uniji“.
Eto, dakle, otišao je naš, koprivnički kvasac Di-go u neku potentniju sredinu, a nama je ostala u šikaru zarasla plava tvornica kao spomenik boljoj prošlosti. Nama se više ne diže, a viagre nema ni na vidiku. (hš)

Tu je sve počelo – napuštena Podravkina tvornica Di-go kvasca u Koprivnici

FOTO: ROBERT MIHALJEVIĆ