BOLJE TO NEGO SIR: Od kozjeg mlijeka proizvode prirodni sapun i kozmetiku

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Davor i Ivana Korošec iz Đelekovca u bezbroj tipičnih priča o životu hrvatskog poljoprivrednika istaknuli su se svojim i više nego pozitivnim primjerom. Obitelj Korošec uzgaja 200-tinjak koza, nedavno su na Danima travnjaka proglašeni najboljim proizvođačem kozjeg mlijeka, a oni su u svemu tome odlučili napraviti korak više te su se počeli baviti proizvodnjom i prodajom kozmetike od kozjeg mlijeka.

Niti sami nisu slutili da će za svoje sapune, kremu i balzam na Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji Agroarca u Karlovcu osvojiti zlatnu medalju, iako su se proizvodnjom kozmetike počeli baviti tek krajem prošle godine. No, obitelj Korošec teži vrhunskim proizvodima u svemu čime se bave.

U posao s kozjim sirom nisu željeli ulaziti jer toga već dovoljno ima na tržištu

– Ovih dana postavili smo novo izmuzište i sustav za mjerenje mlijeka, odnosno kontrolu mliječnosti kojim ćemo izdvojiti najbolje jedinke koje daju nabolje i najviše mlijeka. To je nešto što smo sami odlučili napraviti kako bismo unaprijedili proizvodnju. Cijenom mlijeka u otkupu jako smo zadovoljni, a kako suprug već do 2005. godine radi s kozama, tražili smo nešto čime bismo mogli obogatiti taj naš proizvod, odnosno dati mu dodanu vrijednost. Tako smo došli na ideju proizvodnje sapuna – objasnila je Ivana Korošec koja vodi glavnu riječ po pitanju izrade kozmetike, ali ovim poslom bavi se cijela obitelj Korošec.

Kako kaže, u posao s kozjim sirom nisu željeli ulaziti jer toga već dovoljno ima na tržištu, svoje znanje i vještine usmjerili su na nešto sasvim drugačije i na nešto što je novo.

– Kozmetika s kozjim mlijekom postoji, ali ne na ovaj način na koji se mi time bavimo. Sve sastojke za sapune nabavljamo od certificiranih suradnika, svi sastojci su prirodni i sve radimo sami. Kako bismo uopće krenuli s kozmetikom, ja i kći otišle smo u Zagreb na radionicu kako bismo saznale kako se radi sapun, a onda smo svoje proizvode nadograđivali raznim sastojcima. Papirologije je bilo nezamislivo mnogo, sve dozvole i ostale zahtjeve morali smo zadovoljiti kao da se radi o velikoj kozmetičkoj industriji, no uspjeli smo u tome i polako krećemo ubirati plodove rada – objasnila je Ivana.

Ideja za razne vrste sapuna u obitelji Korošec ne nedostaje

Kod kuće ima prostor uređen kao trgovinu, a svi proizvodi mogu se kupiti i u webshopu. Prostor za proizvodnju kozmetike uredili su sami uz stroge uvjete koje su morali zadovoljiti.

– Neću vam otkriti sve sastojke koje stavljamo u naše proizvode, no baza je kozje mlijeko te maslinovo i palmino ulje. S time kombiniramo razne druge sastojke i obrađujemo na minimalnoj temperaturi kako bi svi sastojci zadržali svoje hranjive vrijednosti. Nakon toga sapune lijevamo u kalupe u kojima stoje otprilike dva dana da se stvrdnu, a nakon toga suše se na zraku nekoliko tjedana. Nakon toga ih režemo i pakiramo te prodajemo – rekla je Ivana.

Ideja za razne vrste sapuna u obitelji Korošec ne nedostaje, a osim mirisom, ovi proizvodi privlače i izgledom koji se postiže raznim tehnikama lijevanja.

– Pravi hit među mlađom populacijom je sapun s aktivnim ugljenom koji se koristi za pranje lica i pomaže u uklanjanju prištića i akni. Pokazao se vrlo djelotvornim i zato je i jako tražen. Imamo i pilinge s pijeskom za struganje peta te razne kombinacije s medom, cimetom i nekoliko vrsta eteričnih ulja koje, osim što daju ugodan miris, blagotvorno djeluju na kožu – kazala je Ivana.

U samo pola godine uspjeli su naći svoju marketinšku nišu te planiraju sudjelovati na sajmovima kako bi što bolje prezentirali svoj proizvod, jedinstveni takve vrste na ovim prostorima, a proizvodi se tu, pokraj nas, u Đelekovcu.

Pravi hit među mlađom populacijom je sapun s aktivnim ugljenom

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI