BOLNI REZOVI Konzultanti upozorili: Komunalac neće opstati bez otkaza i povećanja cijena

Nakon prodaje plinskog biznisa Komunalac je ostao bez 'zlatne koke' koja mu je donosila veliki dio prihoda i glavninu dobiti


Autor: podravski.hr — 27.04.2018. / 16:29 Aktualno

Sjedište Komunalca u Koprivnici

Koprivnički Komunalac ove će godine doživjeti temeljito restrukturiranje, nakon kojega ništa više neće biti isto kao dosad. Signali su to koje smo dobili kako iz krugova bliskih gradskoj upravi, tako i iz samog komunalnog poduzeća.
Proces koji će, prema neslužbenim najavama, biti prilično bolan, motiviran je, s jedne strane, novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu, a s druge novom pozicijom u kojoj se Komunalac našao nakon prodaje plinskog biznisa njemačkom partneru RWE-u.
Prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji je trenutačno u saborskoj proceduri, komunalcima zabranjuje bavljenje tržišnim djelatnostima, zbog čega će koprivnička tvrtka iz svoga sustava morati izdvojiti bazenski kompleks na Cerinama, Dom mladih, sportske dvorane i cvjećarnicu na groblju.
Nakon lanjske prodaje plinskog biznisa, pak, Komunalac je ostao bez „zlatne koke“ koja mu je donosila veliki dio prihoda i glavninu dobiti. Dapače, dobit plina pokrivala je gubitke groblja, tržnice, odvoza otpada i drugih komunalnih djelatnosti. Upravo onih koje će uskoro biti i jedine Komunalčeve djelatnosti. Dakle, kako ne bi poslovao u minusu, morat će stegnuti remen, odnosno povećati efikasnost poslovanja.
Konzultantska kuća PricewaterhouseCooper (PwC), koju je Komunalac angažirao kao kormilara kroz proces restrukturiranja, dovršava analizu sadašnjeg stanja i prijedloge kako bi poduzeće trebalo izgledati za koji mjesec. Prema neslužbenim informacijama, restrukturiranje neće proći bez smanjenja broja radnika.
– Komunalac definitivno neće više biti poduzeće za zbrinjavanje ‘zaslužnih kadrova’ i morat će se očistiti od uhljeba koji su se akumulirali tijekom godina. Taj proces zapravo je već počeo jer je potkraj prošle godine iz firme otišlo 16 ljudi, s otpremninama. Prve procjene govore da će morati otići još desetak posto od ukupnog broja radnika – kazao nam je sugovornik iz gradskog poduzeća.
Pretvoreno u brojke, to bi značilo još 20-ak ljudi manje. No, konačna brojka trebala bi biti poznata koncem lipnja, kad bi konzultanti trebali predati konačan nacrt plana restrukturiranja.
On će – već je sada jasno – uključivati i poskupljenje Komunalčevih usluga, od kojih se neke nisu mijenjale i više od deset godina. Gotovo je sigurno da će poskupjeti voda, i to ne samo zbog restrukturiranja, nego i zbog velikog projekta aglomeracije, koji uključuje obnovu ili postavljanje desetaka kilometara cijevi u samome gradu te izgradnju infrastrukture u okolnim općinama. Za to Europa daje glavninu novca, ali isto tako traži da djelatnost nakon realizacije projekta bude održiva, što sa sadašnjom cijenom vode nije moguće.
Što se organizacijski promjena tiče, u ovome trenutku, kako doznajemo, na stolu su dvije opcije – Komunalac će tržišne djelatnosti izdvojiti u tvrtke-kćeri ili će ih se izdvojiti u zasebna poduzeća u vlasništvu Grada.
Kako bilo, to će značiti otvaranje novih menadžerskih pozicija na javnim jaslama i vjerojatno poskupljenje cijena ulaznica na bazenima, najma sportskih dvorana i drugoga. Cjenovni udar građani mogu očekivati i na polju zbrinjavanja otpada, i to prije nego što proradi regionalni centar na Piškornici. Komunalac je već pripremio novi cjenik, temeljen na nedavno donesenom gradskom Planu gospodarenja otpadom, ali još taktizira i ne želi ga pustiti u javnost.
Dobra vijest za radnike Komunalca je ta što je gradska uprava navodno konzultantima dala naputak da mogu rezati sve osim sadašnjih plaća, što je vjerojatno miraz za podršku sindikata kad konačan prijedlog restrukturiranja bude na stolu. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF