BOLNICA PRED KOLAPSOM Od države za siječanj dobili 10,3 milijuna, a za plaće isplatili 10,4 milijuna kn

Bolnica dobiva i 1,74 milijuna kuna mjesečno od dopunskog osiguranja, što ni blizu nije dovoljno za pokrivanje svih drugih troškova potrebnih za liječenje pacijenata


Autor: podravski.hr — 26.02.2013. / 10:29 Aktualno

KOPRIVNICA – Opća bolnica dr. Tomislav Bardek našla se u nevjerojatnoj financijskoj situaciji. Dobila je od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za siječanj mjesečni limit od 10,3 milijuna kuna, a za plaće zaposlenima isplaćeno je 10,4 milijuna kuna!
Dr. Petar Stapar, ravnatelj bolnice kaže kako im je mjesečni limit smanjen s ranijih 10,5 na 10,3 milijuna kuna, a stupio je na snagu i novi Kolektivni ugovor prema kojem su svi zaposlenici bolnice morali potpisati nove ugovore te su medicinskom osoblju temeljem novih ugovora rasle plaće.
– Primjerice u listopadu, kada je bio isti broj radnih dana kao i u siječnju, za plaće svim zaposlenima nam je trebalo 9,7 milijuna kuna, za studeni je to bilo 9,4, a za prosinac smo isplatili 9,2 milijuna kuna za plaće – rekao je Stapar.
Osim novca od redovitog osiguranja, bolnica dobiva i novac od dopunskog zdravstvenog osiguranja, a to iznosi 1,74 milijuna kuna mjesečno, što ni blizu nije dovoljno za pokrivanje svih ostalih troškova, od onih koji podrazumijevaju liječenje pacijenata do režijskih troškova.
– Mjesečno na energente potrošimo oko 800.000 kuna, za prehranu nam je potrebno oko milijun kuna, a za lijekove imamo svaki mjesec različite račune, sada imamo primjerice oko 2,5 milijuna kuna dospjelih potraživanja, no ukupni mjesečni troškovi nam se razlikuju, ovisno o datumu dospijeća naplate pojedinih usluga – rekao je Stapar.
Na pitanje kako će Opća bolnica poslovati s novcem koji nije dovoljan ni za plaće i gdje su tu pacijenti, Stapar ni sam ne zna.
– To i ja vas pitam. Osobno ništa ne mogu učiniti, samo se mogu nadati da će se nešto promijeniti u sanacijskom postupku. Zasad ne vidim izlaz iz ove situacije – nemoćno će ravnatelj Stapar.
Koprivnička bolnica, prema posljednjim podacima, ima 57 milijuna kuna dugovanja, a s obzirom da je Županija prenijela upravljačka prava na državu, čeka se odluka o imenovanju sanacijskog vijeća i upravitelja koji bi trebali u naredne tri godine sanirati dugovanja.
Izvještava: ADELA SOČEV