“Bomba” iz Podravine: Američki industrijski gigant ulaže u našu Srednju školu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Srednja škola Ludbreg pred velikim je investicijskim ciklusom, uvođenjem novog smjera u nastavni program te se sprema na provođenje međunarodnog projekta financiranog od Europske unije vrijednog oko 1,5 milijuna kuna. Najnoviji projekt koji je već u fazi realizacije je Tehnološki edukacijski centar za CNC tehnologiju vrijedan oko milijun kuna. 

Srednja škola Ludbreg potpisala je ugovor, piše prvi Podravski list, s globalnim divom u proizvodnji CNC tehnologije, američkim HASS-om, o stipendiranju učenika vrijedan 10.000 dolara. Inače, američka kompanija HAAS poznata je, osim po proizvodnji CNC strojeva, i po svom sudjelovanju u najjačim motonatjecanjima na svijetu te tako posjeduje ekipu u Formuli 1 i NASCAR-u. Od toga će se 40.000 kuna potrošiti za stipendiranje učenika, dok će se ostatak rasporediti na potrošni materijal. Nastavak je ovo zaokreta ludbreške srednjoškolske ustanove koja je s godinama u potpunosti ukinula smjerove ekonomije, gimnazije i orijentirala se isključivo na strukovna zanimanja.

Cilj je pokrenuti program cjeloživotnog obrazovanja u Ludbregu

– U Hrvatskoj ovaj projekt provode škole u Osijeku i Sisku, a Srednja škola Ludbreg postao bi treći takav centar u Hrvatskoj. Time bismo postali dio globalnog projekta koji provodi HAAS – objasnio je  Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg.

No, ovaj projekt ima svoj nastavak, koji bi podigao razinu usluga koje Srednja škola u Ludbregu trenutačno nudi.

 – Cilj je pokrenuti program cjeloživotnog obrazovanja. Tako bi redovno upisani učenici na kraju školovanja uz normalnu svjedodžbu dobili i HAAS-ov dodatni certifikat kojim su upisani u njihovu bazu stručnjaka za HAAS strojeve (tokarenje, glodanje), a taj certifikat vrijedi u cijelom svijetu. Također, u program bi se mogli upisati i ostali zainteresirani za dodatno obrazovanje – napomenuo je Zdelar i dodao da u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, dakle u  Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji 90 posto tvrtki koje se bave takvim poslovima ima strojeve kompanije HAAS.

Sve to vezano je uz projekt u sklopu dogradnje dodatnih praktikuma i radionica, sve zajedno na površini od 1200 metara četvornih.

Vrijednost projekta tehnološkog centra je oko milijun kuna

– Vrijednost projekta tehnološkog centra je oko milijun kuna. Dosadašnja je praksa da polovicu financira kompanija, a polovicu škole. Kako ćemo nadograđivati školu te ju opremati, ovo će biti velika pomoć i u tom segmentu jer ćemo dobiti značajna sredstva za nabavku nove vrhunske opreme. Ova ulaganja itekako imaju smisla ako uzmemo u obzir činjenicu da su svi naši CNC operateri odmah nakon završtka školovanja odmah zaposleni, a potražnja za takvim radnicima konstantno raste – objasnio je Zdelar koji je najavio da je škola u postupku dobivanja dozvole za razredni odjel tehničara za mehatroniku.

– To je nastavak smjera u kojem smo pošli i u kojem ćemo se nastaviti razvijati, a to je da postanemo isključivo strukovna škola, centar za školovanje tehničkih zanimanja ove vrste u ovom dijelu Hrvatske – zaključio je Josip Zdelar.

Srednjoj školi Ludbreg odobren je projekt “RobotsConnecting” ukupne vrijednosti 217.000 eura, od čega na Srednju školu Ludbreg kao nosioca projekta ide 116.000 eura prvenstveno za opremu i edukaciju učenika i nastavnika za primjenjivanje novih tehnologija (hidraulika, pneumatika, automatizacija, robotika, solarna energija, itd.) u „high- tech“ poljoprivrednoj proizvodnji.

Josip Zdelar

– Tim projektom povezat ćemo strojarska zanimanja s poljoprivredom te je planiran manji pokazni kompleks kako se nove tehnologije bazirane na strojarstvu i elektrotehnici primjenjuju u agronomiji – zaključio je Josip Zdelar.

FOTO Arhiva / haascnc.com

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI