Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

‘Boom’ pružatelja intelektualnih usluga i proizvodnje

Unatoč epidemiji i nesigurnom tržištu, na području Koprivnice i okolice i dalje raste broj obrta. U koprivničkom Udruženju obrtnika pohvalili su se tako da su proteklu, 2021. godinu zaključili s čak 965 obrtnika, što je na razini sada već davne 1999. godine. 

– Za usporedbu, početkom 2015. godine bilo je 690 obrtnika na području Koprivnice. To je porast od čak 39,8 posto u samo šest godina. Sad smo po broju članova na razini 1999. godine – istaknula je tajnica Udruženja obrtnika Jasmina Markota i dodala kako smatra da je najveći razlog potpora za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

– Veseli nas da svi koji su uzeli potporu od ove godine mogu i naknadno koristiti  dodatna sredstva kako bi se razvijali na tržištu jer su prve tri godine kritične – poručila je Markota i izdvojila kako je posebno veseli povećanje broja proizvodnih obrta na koprivničkom području. 

Naime, u sektoru proizvodnih obrta u 2021. bilo je čak 18 prijava prošle godine i tek dvije odjave obrta. Zanimljivo, lani smo dobili i četiri nova automehaničara, a nijedan nije odjavio, dok je bio i svojevrsni „boom“ obrta koji nude intelektualne usluge. Otvoreno ih je čak 16! Imamo i 11 novih obrta računalnih djelatnosti te sedam novih kozmetičara. U isto vrijeme jedan je kozmetičar zatvorio svoj obrt. Najviše odjava obrta bilo je kod onih koji obavljaju neku vrstu obuke, čak sedam, no u isto vrijeme ih je otvoreno 11. 

– Kao dobru vijest izdvojila bih jednu prijavu dimnjačarskog obrta s obzirom na to da je jedan dimnjačar odjavio obrt. Također, imamo i dvije prijave za telekomunikacijske djelatnosti koje su od pet registriranih jedine te registrirane kao osnovna djelatnost. Nažalost imamo i odjavu dugogodišnjeg optičarskog obrta Marković – ističe Jasmina Markota.  

U Udruženju obrtnika ističu kako se i dalje vidi znakovit trend rasta u sektoru graditeljstva. Od ostalih djelatnosti izdvojili bismo i čak pet novih obrta za čišćenje, tri nova vodoinstalatera, ali i gubitak tri stolarske radionice. Osim kod obrta optičara u svim djelatnostima je bilo prijava, pa čak i za njegu kućnih ljubimaca (1).

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI