Borba protiv klimatskih promjena: Na pijesku sade 10 milijardi stabala

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Saudijska Arabija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača mineralnih goriva i ulja, najavila je ambicioznu ‘zelenu’ akciju kojoj je cilj pomoći u borbi s klimatskim promjenama. Plan je posaditi 10 milijardi stabala u cijelom kraljevstvu.

“Saudijska zelena inicijativa” želi smanjiti emisiju stakleničkih plinova i prelaskom na obnovljive izvore energije. Cilj je polovicu energije dobivati iz obnovljivih izvora do 2030. godine. Ideju je zagovarao i princ Mohammed bin Salman.

“Kao vodeći globalni proizvođač goriva i ulja svjesni smo svoje odgovornosti u borbi protiv klimatskih promjena i krize uzrokovane njima. kao što smo igrali glavnu ulogu pri proizvodnji ulja i goriva u industrijskoj eri tako ćemo sada opet biti predvodnici u zelenoj eri koja nastupa”, rekao je princ.

Ova inicijativa dio je i plana ove zemlje kojom se želi maknuti njena ovisnost o proizvodnji goriva do 2030. godine. Oni su drugi na svijetu proizvođači goriva i ulja, odmah iz Sjedinjenih Američkih Država, čime su zaslužni za oko 12 posto globalne proizvodnje.

Princ je također naglasio kako i oni osjećaju značajne posljedice zbog klimatskih promjena što ih stavlja u neposredan ekonomski rizik. Žele biti predvodnici zelene inicijative pa će, nakon sadnje stabala u svojoj zemlji, za cilj imati posaditi 40 milijardi stabala u cijeloj regiji.

“Ako nam uspije, ovo će biti najveći takav program na globalnoj razini”, rekao je princ.

I druge zemlje te regije najavile su svoje doprinose toj inicijativi. Katar je najavio kako će posaditi 16 tisuća stabala kako bi se pripremio za Svjetski nogometni kup iduće godine.

Doduše, postavilo se pitanje kako bi to te zemlje trebale izvesti s obzirom na ograničeni pristup vodi. Iz tog se razloga taj plan gleda kao pokušaj promjene imidža zemlje i samog princa jer ova inicijativa dolazi svega nekoliko tjedana od saznanja da je princ Mohammed 2018. godine odobrio ubojstvo novinara  Jamala Khashoggija, piše Independent.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI