Borba za bogato nasljedstvo: Đurđevčanin umalo ostao bez imetka

Muškarac iz Đurđevca, inače sin poznatog đurđevačkog poduzetnika i vlasnika nekoliko lokala u središtu grada, zamalo je nakon očeve smrti na sudu ostao bez priličnog imetka.

Ovaj je tekst objavljen u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Za nasljedstvo ga je tužila ženska osoba koja je ni manje ni više nakon 50 godina tvrdila kako je njegova sestra, odnosno izvanbračno dijete njegova oca. No, na sreću za njega, đurđevačka sutkinja Marija Knez odbila je tužbu žene, inače iz Slatine i nepravomoćno donijela presudu kako je njezin tužbeni zahtjev neosnovan.

Tražila suvlasništvo

Tužiteljica je tužbom tražila od suda da joj na ime nasljedstva kao potomka prvog nasljednog reda pripadne u suvlasništvo velik imetak koji je nakon smrti pripao sinu i majci preminulog Đurđevčanina. Od sina, odnosno svog navodnog polubrata, tražila je polovinu vlasništva u dva poslovna prostora u Ulici kralja Tomislava, pola kuće s poslovnim prostorom, gospodarskom zgradom i dvorištem u istoj ulici i pola vlasništva u zgradi na Trgu svetog Jurja u kojoj se nalaze tri poslovna prostora, stan, stubište i tavan, kao i trećinu grobnog mjesta na đurđevačkom Gradskom groblju. Od supruge svog navodnog oca je tražila na ime nasljedstva novčana sredstva na tekućem, žiro i deviznom računu, iznos preplaćenog dopunskog zdravstvenog osiguranja kao i neisplaćenu mirovinu.

Tužiteljica je u tužbi navela kako je pokrenula građansku parnicu zato što je njezina majka bila u vezi s muškarcem koji je otac tuženika i da je plod njihove emotivne veze upravo ona! Dakle, tužila je svog polubrata zato što smatra da ima pravo na nasljedstvo od muškarca koji je zapravo njezin biološki otac.

Veza s kraja 60-ih

Navela je kako je rođena 1968. godine, a da je njezina majka bila s tim muškarcem više od dvije godine u vezi prije nego što se ona rodila, ali da je ta veza nastavljena nakon njezina rođenja sve do druge polovice 1971. godine. Tvrdila je kako su se njezina majka i pokojni muškarac za kojeg tvrdi da je njezin otac, dogovorili da njihovom zajedničkom djetetu osigura status bračnog djeteta. Kao njezin otac upisan je tadašnji muž njezine majke s kojim ona, kako navodi tužiteljica, nije imala nikakvu drugu vezu osim formalnog braka koji se u stvarnosti nije konzumirao.

Navela je kako se majka i muškarac iz Đurđevca, za kojeg tvrdi da je njezin otac, nisu dogovorili da se rastane od tadašnjeg muža zato što zbog alkoholizma nije bio u dobrom zdravstvenom stanju i po ocjeni liječnika bližio mu se kraj života. Navela je da su se majka i taj muškarac dogovorili da će nakon smrti njezina muža ući u brak i da će joj priznati očinstvo. No, kako tvrdi tužiteljica, do braka njezine majke i muškarca za kojeg tvrdi da je njezin biološki otac nije došlo zato što je majka saznala da je nakon smrti njezinog tadašnjeg supruga, kada je već dala svojem Đurđevačkom ‘dečku’ novac za svadbu, saznala da je vara, odnosno da je u paralelnoj vezi s ženom iz okolice Splita. Dosta zanimljivo, zar ne? No, intrigantnoj priči još se ni približno ne nazire kraj.

Tužiteljica je na sudu kazala kako njezina majka, ali i ona, nisu podnosile tužbu zbog utvrđivanja očinstva zato što ih je pokojni cijelo vrijeme uvjeravao da će joj oporučno ostaviti u nasljedstvo njezin zakonski dio. No, njezin je, kako tvrdi, biološki otac naglo preminuo krajem 2018. godine, a iza sebe nije ostavio nikakvu oporuku.

Navodi kako su tuženici, njezin navodni polubrat i njegova majka, supruga njezinog navodnog biološkog oca, tijekom ostavinskog postupka zatajili da ona postoji. Zbog toga je i pokrenula tužbu.

U odgovoru na tužbu Đurđevčanin i njegova majka odbili su sve navode tužiteljice objašnjavajući da je takva forma pravne zaštite osigurana Obiteljskim zakonom podnošenjem tužbe radi utvrđenja očinstva, a za sve ostalo da nema nikakvog pravnog temelja uopće zatražiti. Sutkinja Marija Knez analizirajući tužbu i pružene joj dokaze odbacila je tužbu i to zato što tužiteljica ne može dokazati da je potomak iz prvog nasljednog reda pokojnika. Dakle, ona s navršenih 50 godina, do smrti osobe za koju tvrdi da je njezin biološki otac, nije tužbom pokušala dokazati očinstvo.

Nije dokazala očinstvo

Prema zakonu o nasljeđivanju, propisano je da nasljedni red čine ostaviteljevi potomci i bračni drug, odnosno da ostavitelja nasljeđuju sva njegova djeca i njegov bračni drug. Pravni interes, navodi sutkinja, bi postojao da je pokojni Đurđevčanin njezin otac, no kako to nigdje nije potvrđeno, nije mogla niti presuditi u korist tužiteljice, već nije imala drugog izbora nego odbiti tužbu.

– Uzimajući u obzir da je tužiteljica u trenutku podnošenja tužbe 2018. godine navršila 50 godina života, a da je rješenje o nasljeđivanju iza pokojnika postalo pravomoćno 13. veljače 2018. godine, razvidno je da su protekli svi zakonom  propisani rokovi za podnošenje tužbe za utvrđivanje očinstva, koju tužbu tužiteljica ni do zaključenja raspravljanja u predmetnoj stvari nije podnijela – navela je u dijelu obrazloženja odbačaja tužbe sutkinja Marija Knez.

Tužiteljica, na kraju, ne samo da nije dobila ništa, već odlukom suda mora platiti i 8400 kuna troškova parničnog postupka. Sutkinja je u detaljnom obrazloženju objasnila zbog čega je odbacila tužbu citirajući dosadašnju pravnu praksu, presude iz drugih sudskih postupaka i uspoređujući ih s đurđevačkim slučajem u kojem je tužba odbačena konkretno samo zato što do smrti osobe za koju tvrdi da je bio biološki otac, tužiteljica nije podnijela zahtjev za utvrđivanjem očinstva. Dakle, nije nikako dokazala da je taj muškarac njezin biološki otac. Presuda je nepravomoćna i nezadovoljna se ‘zaboravljena kći’ ima pravo žaliti.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI