Borba za milijune: Pajina ostavština “na sigurnom”, u sporu prijatelj i sin

Podravski list profile

Nepune tri i pol godine prošle su od smrti barda podravske, hrvatske pa i europske književnosti. Baš kao što to i biva kad na onaj svijet odu velikani, iza sebe ostave milijune i milijune u novcu, umjetninama i nekretninama – kreće rat za ostavštinu. Upravo je Pajina ostavština predmet spora na zagrebačkom sudu, teškog oko 15 milijuna kuna u umjetninama, višemilijunskih vila i vikendica u Zagrebu i na moru, 850.000 kuna ušteđevine…

Ovu vrlo zanimljivu priču za Jutarnji piše Hajdi Karakaš Jakubin. Razgovarala je s Draženom Mikulićem, kolekcionarom koji trenutno vodi spor oko ostavštine s Pajinim sinom Goranom.

– Oko 380 umjetnina od kojih najveći dio otpada na umjetničke slike, a manji na skulpture, tanjure… postalo je nakon piščeve smrti tražena roba, predmet žudnje u ostavinskoj trakavici u kojoj je Kanižajev poznanik kolekcionar, Brođanin sa zagrebačkom adresom Dražen Mikulić, servirao na čudo svih – oporuke – piše Karakaš Jakubin za Jutarnji.

Upravo su te oporuke predmet spora, jer se sumnja da se radi o krivotvorini. Po jednoj pola-pola bi išlo sinu Goranu i Draženu Mikuliću, koji za sebe tvrdi da je “pravi nasljednik”, a po drugoj pola-pola, Draženu Mikuliću i Pajinoj životnoj družici Amarili Smolić.

U kolekciji su: Bukovac, Medović, Rački, Murtić, Raškaj, Iveković, Hegedušić, Miro, Dali…

-Kad sam pitao oca želi li partnerici Amarili i bratiću išta ostaviti, rekao je da ne želi nikome ništa jer da ga oni kradu, ali nije rekao tko, već je otkrio da su mu ukradene tri slike – otkrio je u tužiteljstvu Goran Kanižaj, piše Jutarnji.

Mikulić je za Jutarnji rekao kako je predložio da sve “podijele na tri dijela pa i da Goranu pripadne jedna trećina”. Goran, tvrdi Mikulić, za to nije htio ni čuti, ispraznio je stan, a u parničnom postupku na pitanje suca gdje su nestale umjetnine iz stana rekao je: “Na sigurnom su’ – tvrdi Mikulić”!

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti