BOŽJA VOLA, DRAŽ Sljeme i Zagorje ostali bez raketa, naš centar Trema prva crta obrane od tuče

Na Tremi ima 18 lansirnih rampi i na svakoj po 12 raketa. Kad se to ispuca nebu pod oblake, treba čekati barem tri mjeseca na novu ubojitu pošiljku


Autor: podravski.hr — 03.07.2013. / 14:41 Aktualno

KRIŽEVCI, TREMA – Gomilu neispravnih i sumnjivih protugradnih raketa iz raketnih centara u sljemenskoj i zagorskoj zoni poslali su na analizu pa je sjeverozapadni dio Hrvatske gotovo nezaštićen od ledenog bombardiranja.
Točnije, prva i jedina crta obrane sada je naš Radarski centar Trema kod Križevaca, koji također nema dovoljno raketa. Točnije, ima za prvi ‘zračni napad’, ali već za drugi mora izvjesiti bijelu zastavu.
– A kaj buš, Draž… Božja vola – tako je i Cinober, kad je počela padati tuča, govorio raketaru Dudeku nakon što ga nije pustio da ispali raketline na ledene oblake.
Danas baš i nije kao u Gruntovčanima, ali nije ni daleko od toga. Na Tremi ima 18 lansirnih rampi i na svakoj po 12 raketa. Kad se to ispuca nebu pod oblake, treba čekati barem tri mjeseca na novu ubojitu pošiljku.
Zdenka Katalinić iz Treme (nije ništa u rodu raketaru Dražu Kataleniću Dudeku iz Gruntovčana) već 30 godina radi kao raketarka, a taj je posao naslijedila od pokojnoga oca koji je protugradne rakete lansirao 20-ak godina. Veliko iskustvo i meteorološko znanje stekla je upravo od oca koji je ovaj posao radio još kad su se upotrebljavale takozvane rakete čikarice koje su se potpaljivale cigaretom. Uz to, zanimljiva je i činjenica kako njezin suprug Željko radi na meteorološkom radaru.
– Svi se bojimo što bi se ovih dana moglo dogoditi. Vrijeme je sparno, a to je pogodno za tuču. Imam puno iskustva, no ne uspije se baš svaki put obraniti od tuče i, kad ona padne, ljudi su ogorčeni i krive nas. Godišnjeg odmora nema. Kad je sezona, 24 sata moram biti dostupna. Ako zagrmi, u četiri sata u noći skačem i u trenu sam kod raketa – priča nam Zdenka.
Na nebo iznad naše županije motre dva radarska centra, Trema i Bilogora. Na području koje pokriva RC Trema postoji 18 lansirnih rampi i 33 prizemna generatora, koji u atomsferu ispuštaju vrući zrak i tako pospješuju razbijanje ‘ledenih’ oblaka. Po lansirnoj rampi raspoređeno je u ovom trenutku 12 raketa.
– Mi smo prva linija obrane od tuče jer su sljemenski dio i Zagorje ostali bez raketa koje su morali poslati na ispitivanje zbog godine proizvodnje i nekoliko incidenata u kojima rakete nisu eksplodirale, već su pale na tlo – tumači Renato Govorčin, djelatnik RC Trema.
Trema i Bilogora nisu imale takvih starih raketa pa nije bilo većih problema. Ipak, dodao je Govorčin, 12 raketa po lansirnoj rampi nije dovoljno za ozbiljniju obranu od tuče.
– S tim raketama mogli bismo se obraniti od prvog naleta, no dođe li drugi oblak u kratkom vremenskom roku, dogodilo bi se ledeno bombardiranje. Na žalost, situacija je takva, rakete su skupe, a novca nema. Nekad je po lansirnim rampama bilo raspoređeno čak do 40 raketa i tada nije bilo straha. Danas kad bismo ispucali ove rakete, na nove bismo morali čekati i tri mjeseca jer ih nema u prodaji – upozorava on.
Davor Nikolić, voditelj Radarskog centra Bilogora, ističe da ne bi smjelo biti panike dođu li oblaci s ledom. Raketa, kaže Nikolić, nema viška, ali ih ima dovoljno.
– Prizemni generatori funkcioniraju i potpomognuti su s lansirnim rampama te vjerujem da većih problema ne bi smjelo biti – kaže Nikolić.
Velimir Osman iz Malog Poganca, načelnik Odjela za obranu od tuče, tvrdi kako situacija nije kritična iako raspolažu s manjim brojem raketa nego prijašnjih sezona.
– Nove rakete skupe su i svaka košta više od 2000 kuna, a na području Hrvatske na ispitivanje je vraćeno oko 1600 raketa i taj proces traje – rekao je Osman.
Izvještavaju: Marko Murković i Marcel Kovačić
Na fotografiji: Raketarka Zdenka Katalinić kraj lansirne rampe s protugradnim raketama u Tremi