Braća na Vinici se ‘zakrvila’ zbog tački i ograde: Brat provodi nasilje protiv mene!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dvojica braće s periferije Koprivnice, naselja Vinica, posvađala su se zbog korištenja puta do zemlje jednog od njih, a cijeli slučaj dospio je i na sud nakon što je jedan od njih, na čijem je posjedu prolaz postavio ogradu.

“Ja i supruga smo na svoje nekretnine dolazili više od 16 godina pješice i kod toga gurajući tačke za prijevoz alata i gnojiva i gurajući frezu, sve potrebno za obradu nekretnina i to preko nekretnina tuženika u zapadnu ogradu njegovih nekretnina.”, rekao je brat koji je tužio drugog da mu je onemogućio nužni prolaz.

Navodi kako mu je brat postavio zapreke na protupravni način te onemogućio u “izvršavanju stečenog prava služnosti prolaza pješice i guranja tački i freze”.

“Takvim postupkom tuženik je pokazao određeno nasilje prema nama i potpuno nas isključio od mogućnosti dolaska do svojih nekretnina.”, rekao je brat.

Tuženi brat branio se kako su tužitelj i njegova supruga prolazili preko nekretnine tuženika nakon smrti oca 16 godina.

“Brat zaboravlja činjenicu da je 16 godina za prolaz i provoz tražio moje odobrenje, a ja sam mu prolaz odobravao jer mi je brat te bi mu i sada odobrio prolaz da nije postavio problem vezan uz odvod vode, odnosno priključak kanalizacije”, branio se tuženi brat.

No, Sud je na temelju analize dokaza utvrdio da je u konkretnom slučaju tužitelj izvorno stekao posjed prava stvarne služnosti puta jer je kao posjednik nekretnine za potrebe obrade predmetnih nekretnina nesmetano prolazio preko nekretnine u vlasništvu i posjedu tuženika duže od 15 godina.

“…iako preko predmetnih nekretnina nije bilo osnovano pravo služnost puta u korist nekretnine tužitelja, a tuženik je to trpio u razdoblju od 2002. do svibnja 2018. godine, iako nije trebao trpjeti, pa je time tužitelj u korist nekretnine koju posjeduje, kao povlasne, izvorno stekao posjed prava stvarne služnosti na nekretnini u posjedu tuženika, kao poslužnoj.”, pojašnjenje je suda koji je odredio da brat mora odmah maknuti prepreke od željeznih stupova i žicu.

Sud je odbio tužitelja koji je tražio da se bratu zaprijeti novčanom kaznom ukoliko to ne učini, a neće morati platiti niti troškove postupka.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI