Bračni par iz Koprivnice žali se na Centar za socijalnu: Djelatnici su prekršili mjere samoizolacije

Bračni par sa šireg koprivničkog područja (identitet poznat redakciji) žali se na postupanje koprivničkog Centra za socijalnu skrb. Već dvije godine pokušavaju ponovno dobiti skrbništvo nad četverogodišnjakinjom koju ćemo radi zaštite identiteta nazvati Ana, koja trenutno živi kod oca, iako prema preporukama psihologa i psihijatra, tvrde oni, treba biti ponovno dodijeljena majci.

Novu dramu, kažu oni, izazvao je prošlotjedni slučaj kad je Ana zbog pojave koronavirusa u vrtiću koji pohađa morala u samoizolaciju. Mjera samoizolacije, kaže očuh, izrečena joj je pretprošlog petka, a baš tijekom tog vikenda bila je kod njih prema rasporedu po kojem imaju pravo da Ana boravi kod njih.

Pretprošli ponedjeljak bila je prava drama

– Kako je Ana taj vikend bila kod nas, kao adresa samoizolacije prijavljena je naša adresa. O tome smo obavijestili Centar za socijalnu skrb, kao i oca koji nije htio ni čuti da Ana provede tih deset dana kod nas – priča nam očuh.

Prošlog ponedjeljka, dodaje on, uslijedila je prava drama. Dobili su poziv iz Centra za socijalnu skrb da do osam sati ujutro moraju djevojčicu vratiti ocu.

– S obzirom na mjeru samoizolacije, rekli smo da to ne možemo učiniti. Oko 15 sati na naša vrata banuli su djelatnici Centra za socijalnu skrb s policijom. Oni su odveli Anu bez obzira na to što su pritom prekršene sve odredbe samoizolacije. Oni su doveli u opasnost svoje i zdravlje policajaca i za njih očito ne vrijedi nijedna odredba samoizolacije – žali se bračni par.

Novi šok, dodaju oni, uslijedio je prošle srijede kad je prema rasporedu Ana trebala doći k njima. No, nisu mogli vidjeti Anu jer je još uvijek na snazi mjera samoizolacije, a to ih je posebno pogodilo.

– Kad je došao red da Ana bude kod nas, onda su vrijedile mjere samoizolacije. Još je žalosnija činjenica da smo bili u kontaktu s Anom od određivanja samoizolacije pa nama nije prijetila nikakva ugroza za zdravlje. Ovaj naš slučaj  najbolje pokazuje kako radi koprivnički Centar za socijalnu skrb te da se prema nama ne odnose na isti način kao prema Aninu ocu – kaže očuh.

U koprivničkom Centru za socijalnu skrb kažu kako ne mogu iznositi informacije o konkretnom slučaju jer je u predmetu postupanja maloljetno dijete čiju je privatnost Centar, kao i druge uključene strane, dužan štiti.

– Međutim, od početka ove godine i epidemije COVID-19 nerijetko se događa da roditelji nepovoljnu epidemiološku situaciju iskorištavaju kako bi protivno odlukama sudova zadržavali djecu vlastitom kućanstvu, pravdajući svoje neprimjerene postupke samoizolacijom, iako djeca formalno žive s drugim roditeljem te bi samoizolaciju trebali provoditi na adresi svog stanovanja i s roditeljem s kojim stanuju, naravno, ako se roditelji nisu sami drugačije usuglasili. Roditelji nerijetko epidemiološkoj službi daju polovične informacije, epidemiolozima zataje da oni nisu roditelj kojem je određeno da dijete s njime stanuje, a sve kako bi ishodili samoizolaciju djeteta na svojoj adresi, iako dijete kod njih možda može biti po postojećoj sudskoj presudi tek vikendom. Centar takve informacije saznaje tek kasnije, ali je uvijek po saznanju dužan poduzeti mjere koje su u interesu djeteta, neovisno o riziku i po vlastito zdravlje, što spada u rizike posla kojima se stručni radnici Centra bave. Jasno je da se nekim roditeljima mjere Centra ne sviđaju, a onda nažalost izlaze u medije kojima prezentiraju samo i isključivo svoju stranu priče, na temelju koje javnost dobiva iskrivljenu sliku situacije koja nema puno veze s realnim stanjem stvari – navode u koprivničkom Centru za socijalnu skrb.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI