Branimir je ostavio posao programera i posvetio se voćarstvu!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Branimir Juranić dobiveno bakino imanje u Subotici Podravskoj, naselju na području općine Rasinja, pretvorio je u voćnjak površine 3,5 hektara u kojem je na prvom mjestu uzgoj sibirske borovnice.

Trenutno ima čak 5200 sadnica sibirske borovnice, a u uzgoj je krenuo prije četiri godine. Iako sadnice još nisu u punom plodu, Branimir je zadovoljan prinosima i financijskim prihodima, što potvrđuje i činjenica da je odlučio ostaviti svoj posao programera i isključivo se posvetiti voćnjaku.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Voćarstvo mi nudi sasvim drugačiji stil života od mog posla programera i nedavno sam odlučio napraviti životni zaokret. Uvjeren sam da se od poljoprivrede može dobro živjeti ako se sve pažljivo i pomno planira pa je zato došlo i do moje životne promjene – priča nam Branimir Juranić koji je posvećen isključivo ekološkom uzgoju.

U voćnjak je, dodaje on, dosad uložio dva milijuna kuna. Više od polovice tog iznosa su poticaji te potpore koje dobio iz fonda Europske unije te državnog i županijskog proračuna.

– Prema nekoj gruboj procjeni, u voćnjak sam uložio oko 750.000 kuna vlastitog novca. Iz sezone u sezonu taj se iznos vraća jer sam sve vezano uz uzgoj dobro isplanirao, a stvorio sam mrežu svojih kupaca pa mi nije problem plasman proizvoda na tržište – ističe Branimir Juranić.

Cijena kilograma sibirske borovnice kreće se između 80 i 140 kuna, a on ga prodaje za 100 kuna. Također, proizvodi i sok od plodova te pripravlja pekmez. Cijena soka koji proizvodi je 120 kuna.

– S obzirom na to da sam programer, za plasman svojih proizvoda na tržište koristio sam Facebook kampanju i to mi se isplatilo. U ovoj sezoni očekujem urod između 500 i 1000 kilograma, a da ga imam i duplo više, bez problema bih  prodao. Sibirska borovnica ima odlične zdravstvene učinke i zbog toga je njen uzgoj velik potencijal – zaključio je Branimir Juranić.

Održana edukacija za ekološku proizvodnju

U povodu početka berbe sibirske borovnice u voćnjaku Branimira Juranića održana je i radionica za poljoprivrednike koji koriste poticaje za ekološku proizvodnju. Tema radionice bila je ekološki uzgoj bobičastog voća. -Naglasak smo stavili na šetne organizme, mjere praćenja i suzbijanja, a voćnjak obitelji Juranić bio je idealan za održavanje ovakve radionice – kaže Željkica Oštrkapa Međurečan, viša stručna savjetnica Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI