‘Više od 500 dana bio sam na ratištima, ali nisam želio u mirovinu, htio sam raditi. Danas živim u bijedi’

Kako se vratio iz rata nije našao zaposlenje, ali se bavio preprodajom oraha i uzgojem jarića


Autor: podravski.hr — 07.02.2019. / 16:20 Aktualno

Mladen Grgec sa svojim stadom

Sa svojih desetak koza Mladen Grgec (55) iz Sigeca Ludbreškog svakodnevno odlazi na pašu jer mu je to jedini izvor zarade. Doduše, nedovoljan za život, ali ipak, kako on kaže, bolje išta nego ništa.

Mladen je hrvatski branitelj s više od 500 dana borbenog sektora i od 1992. do 1995. praktički je proveo u ratu. No, u ovom trenutku od toga nema ništa. Kako se vratio iz rata nije našao zaposlenje, ali se bavio preprodajom oraha i uzgojem jarića.

– Kada sam se vratio iz rata, vjerojatno sam s tim brojem dana mogao tražiti mirovinu i u onim danima bih je i dobio. No, ja se za to nisam odlučio, bio sam zdrav i nisam razmišljao o nekakvoj mirovini – ispričao nam je skromni Podravec.

Kako se nikad nije ženio, živio je dan za danom, prodavao orahe, gljive i sve što je mogao naći u prirodi. No, kako to već biva, sve što je lijepo za Mladena je završilo.

– Orasi koje sam imao na vrtu dobili su jaku bolest i više ne rode. To mi je bio lijep prihod, ako ništa drugo, imao sam za sebe, ali i to je stalo – objasnio nam je sliježući ramenima.

Sada su mu ostale koze, a to nikako nije dovoljno za život.

– Susjedima dam kozje mlijeko pa mi oni ponude neku naknadu, prodam kojeg jarića i to je to. Nekad sam imao za marlboro i fini konjak, a sada je sasvim drukčija slika. Bližim se šezdesetoj godini i nisam baš privlačan poslodavcima – ističe Mladen Grgec i dodaje da mu u preživljavanju pomaže majka.

– Sretan sam što još imam mamu, ona ima mirovinu i to nam osigurava da možemo donekle normalno živjeti – objasnio je Mladen i nastavio paziti na svoje malo stado koza. (md)

Najbolje godine ostavio je u ratu

FOTO: NIKOLA WOLF