BRANITELJ OBOLIO OD PTSP-a: Živim u neimaštini i bijedi, dođe mi da se objesim i skratim si muke

Sve je Ivici Vujčecu krenulo nizbrdo kad mu je propalo poljoprivredno gospodarstvo jer nije mogao naplatiti čak 400.000 kuna potraživanja. Banka mu je uzela kuću, a bolesti i bijeda polako mu uzimaju život...


Autor: podravski.hr — 13.05.2013. / 14:33 Aktualno

KOPRIVNICA, GOLA – Ivica Vujčec, hrvatski branitelj iz Gole kod Koprivnice, živi u katastrofalnim uvjetima u trošnoj kući koju je zbog obiteljskog kredita banka prodala na javnoj dražbi.
Iako više nije vlasnik kuće, Ivica Vujčec ima pravo doživotnog boravka u njoj. Već duže boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja i epilepsije, a preživljava s 1100 kuna mjesečno koje dobiva kao opskrbninu.
– Imali smo veliko obiteljsko gospodarstvo i poljoprivrednu mehanizaciju pa smo za mnoge Prekodravce obavljali poljoprivredne poslove. Nismo mogli naplatiti sva naša potraživanja i tako su nastali financijski problemi zbog kojih smo ostali bez kuće. Kad smo zatvarali obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, imali smo dužnika za 400 tisuća kuna, a nitko od njih do danas nam nije vratio ni lipu. Naplata našeg duga bila je nemilosrdna i ostali smo bez kuće. Majka je prije sedam godina ostala slijepa i otad živim sam – ispričao nam je Ivica.
Zbog svojih bolesti Ivica ne može brinuti o kućanstvu i imanju koji su zapušteni. Stropovi kuće se pred urušavanjem, a sa zidova je počela otpadati boja. Nakon što je banka prodala kuću Ivica živi bez struje i vode.
– Jedino mi pomaže moj kum Krešo Švegović i bez njegove pomoći odavno bih umro. Nekoliko puta razmišljao sam i da se objesim jer gdje god sam zatražio pomoć nisam naišao na razumijevanje. Obratio sam se za pomoć i Općini Gola i Županiji – napominje.
Zimi se, dodaje, kuća ne grije pa kad boravi u njoj mora se pokriti s tri deke i dva popluna kako se ne bi smrznuo.
– Liječnici su me zbog mojih bolesti htjeli smjestiti u neuropsihijatrijsku bolnicu u Popovači, no odbio sam jer se smatram uračunljivim i dovoljno sposobnim da brinem o sebi – zaključuje Vujčec.
Izvještava: DINKO BOROZAN