Branko: Moji prvi koraci nisu bili prema majci nego rijeci. Mislim da sam i začet uz vodu!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ako bi se u dvije riječi morao opisati život Branka Frančića (78) iz Ludbrega, on bi to bilo „čovjek i rijeka“, iako se ovdje radi o dvije rijeke, Plitvici i Bednji.  Branko je rođen 1942. godine, i kako kaže, te iste godine postao je ribič i ostao do danas, kad se bliži svom 80. rođendanu.

– Pitate me otkad sam ribič? Pa ribič sam otkad sam prohodao, a moji prvi koraci bili su odmah do i k rijeci. Mislim da sam i začet pokraj rijeke, jer mi je cijeli život obilježen na takav način – objasnio je Branko Frančić.

Branko je rođen u obližnjem Karlovcu Ludbreškom. Njegov djed bio je vlasnik  mlina na rijeci Plitvici, a to je bilo presudno da Branko postane strastveni ribič.

– Što sam drugo mogao. Otkad znam za sebe živio sam pokraj vode i to mi je ušlo u krv i bez toga ne mogu – kratko je objasnio Branko Frančić.

Kako se kasnije preselio u Ludbreg, Branko je češće lovio na Bednji nego na Plitvici, ali sve se svelo na te dvije rijeke.

– Nisam nikad odlazio nekamo dalje u ribolov, ali mi niti Bednja nikada nije dosadila. Idem u ribolov cijeli život, dok sam bio mali bilo je to nešto manje nego sad kad sam u mirovini. Nikad nisam odlazio na natjecanja ili tlapio za kapitalcima. Idem na ribolov da uhvatim dva klena, taman za ručak za suprugu i mene – objasnio je Branko.

Kada se govori o ribolovu, Branko govori izričito o spin ribolovu koje mu je najdraže i jedina vrsta ribolova kojim se bavi.

– Nikad nisam bio šaranaš. Blinkao sam cijeli život i dosta sam dobar u tome. Izvukao sam i neke veće ribe, ali ništa preveliko – ispričao nam je ribič Branko, koji nas je počastio s nekoliko ribičkih viceva, a koliko zapravo Branko uživa u ribolovu pokazao nam je jedan detalj koji smo kasnije opazili. Pored Branka nalazila se štaka. Znači, niti činjenica da je sve teže pokretan ne može ga odvojiti od jedne i jedine Bednje.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI