Branko: Moji prvi koraci nisu bili prema majci nego rijeci. Mislim da sam i začet uz vodu!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ako bi se u dvije riječi morao opisati život Branka Frančića (78) iz Ludbrega, on bi to bilo „čovjek i rijeka“, iako se ovdje radi o dvije rijeke, Plitvici i Bednji.  Branko je rođen 1942. godine, i kako kaže, te iste godine postao je ribič i ostao do danas, kad se bliži svom 80. rođendanu.

– Pitate me otkad sam ribič? Pa ribič sam otkad sam prohodao, a moji prvi koraci bili su odmah do i k rijeci. Mislim da sam i začet pokraj rijeke, jer mi je cijeli život obilježen na takav način – objasnio je Branko Frančić.

Branko je rođen u obližnjem Karlovcu Ludbreškom. Njegov djed bio je vlasnik  mlina na rijeci Plitvici, a to je bilo presudno da Branko postane strastveni ribič.

– Što sam drugo mogao. Otkad znam za sebe živio sam pokraj vode i to mi je ušlo u krv i bez toga ne mogu – kratko je objasnio Branko Frančić.

Kako se kasnije preselio u Ludbreg, Branko je češće lovio na Bednji nego na Plitvici, ali sve se svelo na te dvije rijeke.

– Nisam nikad odlazio nekamo dalje u ribolov, ali mi niti Bednja nikada nije dosadila. Idem u ribolov cijeli život, dok sam bio mali bilo je to nešto manje nego sad kad sam u mirovini. Nikad nisam odlazio na natjecanja ili tlapio za kapitalcima. Idem na ribolov da uhvatim dva klena, taman za ručak za suprugu i mene – objasnio je Branko.

Kada se govori o ribolovu, Branko govori izričito o spin ribolovu koje mu je najdraže i jedina vrsta ribolova kojim se bavi.

– Nikad nisam bio šaranaš. Blinkao sam cijeli život i dosta sam dobar u tome. Izvukao sam i neke veće ribe, ali ništa preveliko – ispričao nam je ribič Branko, koji nas je počastio s nekoliko ribičkih viceva, a koliko zapravo Branko uživa u ribolovu pokazao nam je jedan detalj koji smo kasnije opazili. Pored Branka nalazila se štaka. Znači, niti činjenica da je sve teže pokretan ne može ga odvojiti od jedne i jedine Bednje.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI