Brankov pothvat za divljenje: Uvijek je lakše nekome pomoći nego tražiti pomoć!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Branko Jagodić rođen u Čukovcu nedaleko od Ludbrega krv je počeo davati još u srednjoj školi i od onda nije prestao u obavljanju ove plemenite aktivnosti. Branko je Srednju strojarsku tehničku školu završio u Varaždinu. Radio je 20 godina u Oprema postrojenjima, 21 u privatnoj ludbreškoj tvrtki, a sada je gotovo dvije godine u zasluženoj mirovini.

– Počelo je u srednjoj školi kad sam bio četvrti razred. U listopadu je bilo darivanje krvi u đačkom domu nasuprot školi u Varaždinu. Nekoliko prijatelja i ja to smo vidjeli, a nismo morali na nastavu ako dajemo krv, pa smo odlučili otići – objasnio je početke svojeg humanitarnog djelovanja Branko Jagodić.

Branko Jagodić

Kasnije se davanje krvi nastavilo u tvrtki gdje je bilo organizirano dvaput godišnje, a Branko je krv dao i kad je bio u vojsci. Nakon nekog vremena davanje krvi postalo je navika pa je tako jedne godine dao krv čak pet puta.

– To je u početku bilo druženje s prijateljima. Znalo nas je nekoliko sjesti u auto, otići u Varaždin dati krv i vratiti se na posao. Kad čovjek malo bolje o tome razmisli, ako sam zdrav i mogu dati krv, zašto ne bih? Mene ništa ne košta i ne šteti mi. Inače se krv može donirati četiri puta godišnje, ali jedne godine se poklopilo pet puta jer sam prvi puta dao odmah početkom godine – ispričao je Branko.

S davanjem krvi ne misli prestati iako će nakon navršene 65. godine života krv moći dati dva puta godišnje. Ispričao nam je i kako je njegova A negativna grupa dosta tražena pa su ga često znali zvati iz bolnice.

– Znalo se dogoditi da me zovu da nekome hitno treba krv pa sam se odazvao. Ako će me zdravlje služiti, davat ću krv koliko mogu. To je humana i ljudska stvar, a nekad će možda trebati meni. Tu ne postoji nikakvo koristoljublje. Kažu da se na zapadu darivanje krvi plaća, meni to nema smisla. Ako možemo, uvijek treba pomoći jer je lakše nekome pomoći nego pomoć tražiti – zaključio je Branko.

FOTO Ivana Dežić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Gradonačelnik Janči razveselio mališane

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči posjetio je Dječji vrtić Maslačak i u sklopu tjedna posvećnog zdravlju i brizi o zubima razveselio mališane prigodnim poklonima. Vrtićarci su

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI