Bregovec Zlatko uzgaja tayberry: Potražnja je odlična i sav urod prodam bez problema

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zlatko Halaček iz Koprivničkih Bregi već se šest godina bavi uzgojem tayberrya, voća nastalog križanjem kupine i maline. Trenutno sadnice ima na površini od jednog hektara i kaže da nije požalio što se odlučio na uzgoj.

– Imam sina s teškoćama u razvoju koji je radno sposoban i u uzgoj sam prvenstveno krenuo da stvorim poljoprivredno gospodarstvo na kojem će moći raditi i od kojeg će moći živjeti. Iako u našoj županiji nema većih uzgajivača tayberrya, nisam dvojio u odabiru voća koje ću posaditi na svojim parcelama – ističe Zlatko Halaček.

Iako je uzgoj zahtjevan, sve poslove u svom voćnjaku uspijeva obaviti s članovima obitelji

Iako je uzgoj zahtjevan, sve poslove u svom voćnjaku uspijeva obaviti s članovima obitelji pa ne ovisi o sezonskoj radnoj snazi koju je danas teško pronaći.

– Tayberry je specifičan i po rezidbi koja se mora obaviti dvaput godišnje. Prva ide uoči proljeća, dok je drugo nužno obaviti u srpnju odmah nakon berbe. Sezona berbe počinje krajem svibnja i traje do sredine srpnja. Ako je godina toplija, onda se može dogoditi da s berbom krećemo već početkom svibnja – kaže Zlatko Halaček.

Na prve plodove treba čekati tri godine, a nakon toga nužno je kroz rezidbu mladim sadnicama omogućiti da se razvijaju. Na slabiji urod, ističe Zlatko, jedino se može odraziti tuča.

Tayberry

– Plodovima ne smeta ni vlažna ni sušna godina, ni eventualni kasni mraz. Tuča je jedina nepogoda od koje strahujem. Mogu reći da mi je prošla sezona dosad bila najbolja i imao sam urod od oko 4,5 tone – priča nam Zlatko Halaček.

Sav urod Zlatko bez problema uspije prodati. Urod plasira kroz izravnu suradnju s trgovačkim lancima te otkupljivačima, a dio prodaje i vinarima za proizvodnju vina od tayberrya.

– Potražnja je odlična i da imam i duplo više uroda, mogao bih ga prodati bez problema. Od uzgoja se ne može obogatiti, ali se može dostojno živjeti, a uz to si i sam svoj gazda. To je i razlog zbog kojeg ozbiljno razmišljam da povećam uzgoj – zaključio je Zlatko Halaček.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI