BRITANCI KAO GAZDE Više se radi i dobit je stabilna, a radnici bi samo malo veće plaće

Sindikalni povjerenik u Bilokalniku-Ipi Emanek Demeter kaže kaže kako je na stolu zahtjev za povećanjem osnovne plaće, za koji je uprava kazala kako će ga razmotriti


Autor: podravski.hr — 31.12.2017. / 8:00 Aktualno

Nakon što su Bilokalnik-Ipu preuzeli Britanci, tvrtka posluje stabilno

Ne možemo se potužiti, dobro je. Više se radi pa očekujemo da će se i plaće povećati – veli Emanek Demeter iz većinskog sindikata u Bilokalniku-Ipi dvije i pol godine nakon što je većinski vlasnik koprivničke ambalažne industrije postao britanski ambalažerski div DS Smith, koji ima oko 27.000 zaposlenih u 37 svjetskih zemalja.
Osim što je jedina koprivnička tvrtka čiji su vlasnici u Londonu, Bilokalnik-Ipa od lani jedini poslovne knjige vodi prema britanskim običajima, tako da im financijska godina počinje 1. svibnja. Na prošlotjednoj glavnoj dioničarskoj skupštini konstatirano je kako je dobit u razdoblju od 1. svibnja 2016. godine do 30. travnja ove iznosila oko 700.000 kuna.
Nedavno, pak, objavljeno polugodišnje izvješće od svibnja do listopada govori o šestomjesečnom profitu od oko 1,4 milijuna kuna.
– Bilokalnik-Ipa iznimno je stabilna tvrtka s daljnjom perspektivom za razvoj i dodatno povećanje stabilnosti i konkurentnosti s intencijom osiguranja zaposlenosti svih sadašnjih i budućih instaliranih kapaciteta, zadržavanje i sigurnost radnih mjesta na korist dioničkom društvu, svojim vlasnicima te društvu u cjelini i s intencijom daljnjeg jačanja sadašnje respektabilne tržišne pozicije – kažu u upravi na čijem je čelu Ana Soldo iz Belišća, a čine je još „domaće snage“ Leo Imbriovčan te Ivica Gašparić.
Poduzeće zapošljava oko 150 ljudi, a Demeter kaže kako je na stolu sindikalni zahtjev za povećanjem osnovne plaće, za koji je uprava kazala kako će ga razmotriti „u skladu s mogućnostima“.
– Dosta toga ovisi i o pregovorima o minimalnoj plaći na nacionalnoj razini, po kojoj smo među najnižima u regiji. Valjda je već i Vlada svjesna da je s ovakvom minimalnom plaćom radnike nemoguće zadržati u zemlji – veli Demeter i domeće kako u sindikatu također očekuju obnovu strojnog parka jer „od ljudi se mnogo traži, a strojevi su sve stariji i već ih je teško održavati“.
Iz uprave poručuju kako vode brigu o modernizaciji proizvodnje te su već učinili nekoliko manjih investicijskih zahvata. Najavili su kako su planove za iduću godinu uvrstili tri veće investicije, nabavu automatske ljepilice i automatske „štance“ te modernizaciju linije za proizvodnju valovitog kartona.
– Imamo iznimno stabilne i dobre odnose sa sindikalnim podružnicama, a plaće i sve obveze prema zaposlenicima isplaćuju se redovito, uz kontinuirani razvoj i investiranje radi osiguravanja poboljšanja u proizvodnim i poslovnim procesima – kažu u upravi.
Na financijsku poziciju Bilokalnika-Ipe utjecat će rasplet situacije u Agrokoru, budući da je koprivnička tvrtka prilično izložena posrnulom koncernu. Agrokorovu mjenicu u visini od pet milijuna kuna Bilokalnik-Ipa eskontirao je faktoring kući, koja ju je isplatila, ali hoće li taj novac ostati na računu, ovisit će o nagodbi u Agrokoru.
– S obzirom na neizvjesnost procesa restrukturiranja opisanog nepovezanog društva, nismo uspjeli pribaviti dostatne i primjerene revizijske dokaze kako bismo se uvjerili u točnost visine nadoknadivosti ove imovine – obrazložili su revizori svoje „mišljenje s rezervom“ na poslovno izvješće Bilokalnika-Ipe za poslovnu godinu od svibnja prošle do travnja ove godine. (hš)
FOTO: ARHIV