Britanci pratili hospitalizirane od Covida-19: Polovica oboljelih razvije abnormalnosti organa

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Više od polovice osoba koje su, nakon preboljelog Covida-19 otpuštene iz bolnice, u iduća su dva do tri mjeseca osjećale simptome poput kratkog daha, umora, anksioznosti i osjećaja depresije, pokazali su rezultati manjeg britanskog istraživanja. Istraživanjem, koje su proveli znanstvenici s britanskog sveučilišta Oxford, praćen je dugoročan utjecaj Covida-19 na 58 pacijenata hospitaliziranih s dijagnozom ove bolesti. Otkrilo se da su se u nekih pacijenata, nakon zaraze koronavirusom, razvile abnormalnosti na više organa te da je nekima dugotrajna upala mjesecima stvarala zdravstvene probleme. Studija još nije prošla stručnu recenziju drugih znanstvenika, no opažanja su objavljena na internetskoj stranici MedRxiv.

– Ove spoznaje ističu potrebu za daljnjim istraživanjem fizioloških procesa povezanih s Covidom-19 i razvojem cjelovitog i dopunjenog modela kliničke skrbi za pacijente nakon otpuštanja iz bolnice – rekla je dr. Betty Raman, suautorica istraživanja s Oxforda.

Prethodno izvješće britanskoga Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) objavljeno prošli tjedan pokazalo je da trajanje bolesti nakon infekcije koronavirusom, koje se naziva i “dugi covid”, može uključivati ​​širok spektar simptoma koji utječu na razne dijelove tijela i uma. Rezultati studije oxfordskog sveučilišta ukazuju na to da je i dva do tri mjeseca od pojave simptoma Covida-19 64 posto pacijenata patilo od kratkog daha, a 55 ih je prijavilo neprekidan osjećaj umora. MRI snimke ukazale su na abnormalnosti pluća u 60 posto bolesnika koji su preboljeli Covid, abnormalnosti na bubrezima kod njih 29 posto, nepravilnost u radu srca kod 26 posto pacijenata i abnormalnosti jetre kod 10 posto oboljelih.

– Otkrivene abnormalnosti usko su povezane sa serumskim biljezima upale. To upućuje na potencijalnu povezanost kronične upale i trajnih oštećenja organa među preživjelima – rekla je Raman. (hina)

FOTO marketwatch.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI