Broj umrlih premašio broj onih koji tek ulaze u mirovinu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Po prvi put se događa to da je broj umrlih premašio broj novih umirovljenika. Samo u kolovozu je umrlo oko 4000 stanovnika koji su primali mirovinu, dok je broj onih koji su u mirovinu tek ušli bio oko dvije i pol tisuće, objavio je portal Mirovina.hr.

Negativna je to i zabrinjavajuća statistika, iako očekivana, koja dolazi iz podataka koje je objavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Kada usporedimo s brojem umrlih u istom razdoblju lani, onda vidimo da sada imamo gotovo 5.000 umrlih više.

Još je situacija prošle godine u istom razdoblju situacija bila povoljna, budući da je i dalje bilo više novih korisnika mirovina nego umrlih. Naime, tada je do rujna bilo 30.808 umrlih umirovljenika, dok je novih bilo oko 31.931. Sada je ta situacija nepovoljnija: Do kraja kolovoza umrlo je 35.700 umirovljenika, dok broj onih koji su ušli u mirovinu iznosi 33.151.

Što se tiče podataka u 2021. godini, najviše umrlih bilo je u starosnoj mirovini, njih 23.835. Živjeli su s prosječnih 2.618 kuna, a pravo na mirovinu u prosjeku su koristili 21 godinu. Bez obiteljske mirovine zbog smrti ostalo je 8.649 korisnika. Njihova mirovina je u prosjeku iznosila 2.238 kuna, a pravo na nju koristili su 18 godina. U invalidskoj mirovini ih je bilo 3216 s prosječnih 2.348 kune, a dok je prosjek korištenja skoro 20 godina.

Foto: Ilustracija/Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI