Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Broj zaraženih u padu, nova pravila testiranja zbunjuju roditelje

Čini se kako je protekli tjedan posljednji val korone došao vrhuncu, a u zadnjih sedam dana bilježimo značajno smanjenje u broju novozaraženih. Protekli tjedan bilo ih je 995 u odnosu na 1416 tjedan dana ranije. Nažalost, broj preminulih i dalje je visok, umrlo je osmero pacijenata u koprivničkoj bolnici, a među njima jedna je osoba bila cijepljena.

Trenutno su aktivno zaražene 1203 osobe u županiji, a na bolničkom je liječenju njih 49-ero, od koji je pet spojeno na respiratore i životno je ugroženo. Ovaj val omikrona obilježio je i visoki postotak pozitivnih na testiranjima, a protekli tjedan na testiranjima je bilo 1667 osoba. Pojedine dane testiranja postotak zaraženih bio je „debelo“ iznad 70 posto.

Nova pravila testiranja na COVID-19, prema kojima nije nužan PCR test da bi se utvrdila zaraza, već je dovoljan brzi antigenski test potvrđen kod liječnika, već su dovela do prvih problema. Redakciji Podravskog lista obratila se jedna majka koja smatra da njena liječnica, odnosno medicinska sestra, nisu dobro odlučile kada su njeno dijete poslale na PCR testiranje.

– Dijete nam je u subotu dobilo blago povišenu temperaturu i u nedjelju je na kućnom brzom testu pozitivno. Prema uputi sestre u ordinaciji opće prakse, u ponedjeljak, iako kaže da se priznaju brzi testovi na službenim mjestima, dijete je poslano na PCR za koji je dobilo termin tek peti dan. Simptoma više nema od ponedjeljka.

Razlog koji je sestra navela je da dijete nije cijepljeno. Za iste slučajeve djece u drugim obiteljima postupilo se u drugim ordinacijama drukčije, na način da ih se testiralo brzim testom na službenom mjestu. U našem slučaju nepotrebno se oteže, stvara gužva za PCR, a i nalaz se čeka dulje od jednog dana. Zašto postoje dvostruka tumačenja za iste slučajeve – pita se majka, moleći nas da istražimo slučaj.

Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, kaže kako su sve ordinacije dobile jasne upute o postupanju s testiranjem, te kako se ovdje očito radi o osobnoj odluci liječnice koja je mogla biti i drugačija.

– Pravila su takva da nije nužno PCR testiranje ako je kućni test pozitivan, te također potvrđen istim takvim testom u zdravstvenoj ustanovi. Iznimno, ako se u zdravstvenoj ustanovi ne može potvrditi, tada se pacijent upućuje na PCR testiranje – objasnila je dr. Vadla.

Dodajmo i kako je država provela javnu nabavu za tri milijuna antigenskih testova za školarce koji će se samotestirati kud kuće na dobrovoljnoj bazi. Prva tranša od milijun komada trebala bi stići tijekom ovog tjedna. Roditelji će testirati dijete jednom tjedno, a to bi trebalo pomoći u ukidanju mjera samoizolacije za negativne učenike koji su bili kontakt zaraženih.

Foto: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI