Brojne novosti, uložili već 1,5 milijuna: Stiže i poseban ‘japanski vrt’

Kao što svi Ludbrežani znaju, od prošle godine Otok mladosti ponovno je u vlasništvu Grada Ludbrega. U tih godinu dana tamo je uređena velika površina, napravljeni su brojni novi sadržaji, a tijekom cijelog ožujka Otok je bio mjesto mnogih aktivnosti sportskog festivala naziva Welcome spring.

Ova priča objavljena je u tiskanom izdanju Podravskog lista…

U Gradu smo saznali kako je u uređenje Otoka dosad uloženo 1,5 milijuna kuna, a to je ukupna svota koja je utrošena od 2013. godine jer kažu da, iako Grad nije bio u vlasništvu, i tijekom tih godina bilo je potrebno nešto urediti.

– Dosad smo uložili dosta novca i Otok smo pretvorili u pluća grada. Započelo je uređenje šetnice od brane do mosta u Kučanu, tamo smo zasadili jablane s obje strane, a ista će se stvar odraditi i s druge strane Bednje, dakle od brane natrag. Čekamo da Hrvatske vode urede još jedan neuređen dio između stare i nove splavi kako bi se mogao napraviti krug koji bi se povezao s ribičkim domom. U Kučanu smo postavili klupe s obje strane Bednje i ona će postati, usudio bih se reći, mala ludbreška rivijera, posebice ovaj dio kroz Kučan koji je prekrasan – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić i dodaje kako bi uskoro na rijeci Bednji moglo biti čamaca, kajaka, pedalina, odnosno jednog posve novog turističkog proizvoda.

Na samom ulasku na Otok postavljene su i nove klupe, a odlučeno je da se postavi betonska galanterija kako bi se i zaštitile od uništavanja. Jedan od tih setova ima šahovsku ploču i „čovječe ne ljuti se“, a na samom Otoku pri kraju je i uređenje malog adrenalinskog parka za djecu starijeg uzrasta. Tu će biti i zip line po kojoj će se moći spuštati kojih 20-ak metara te penjalice. Građane je možda i najviše zaintrigirala fontana koja se pojavila na sredini jezera.

– Na Otoku je na sredini jezera i mala fontana koja nas uvodi u gradove koji imaju ovakav oblik brige o vodi i ribama u konačnici. Fontana ne samo da je zabavna za šetače, već i za ribe jer radi tzv. aeraciju odnosno vodu puni zrakom tako da ribe u onim toplijim mjesecima mogu lakše preživljavati. Tako smo spojili jednu korisnu stvar s još jednim prepoznatljivim simbolom Ludbrega – pojasnio je gradonačelnik Bilić.

Ludbreg će uskoro dobiti i japanski park koji će biti posvećen Zdenku Oreču koji je promovirao haiku i na taj način naš grad nadaleko učinio prepoznatljivim. U stvaranju japanskog vrta surađuje se s Dragutinom Gerićem, najpoznatijem hrvatskom stručnjaku za origami, ali ujedno i našim Ludbrežaninom. Treba napomenuti da su nedavno u suradnji s učiteljem tjelesne i zdravstvene kulture, Zenilom Vugrincem, na Otoku postavljene i ploče s vježbama u duljini od kilometra. Ukupno je postavljeno 14 ploča, a svaka sadrži opis vježbe, broj ponavljanja ili dužinu trajanja vježbi.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI