Brojni simptomi neobične bolesti koje je ponekad teško povezati

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Behçetova bolest, zvana još i Behçetov sindrom, rijedak je poremećaj koji uzrokuje upalu krvnih žila (vaskulitis) u cijelom tijelu. Ova upala najčešće utječe na male krvne žile u usnoj šupljini, genitalijama, koži i očima. Bolest može imati brojne simptome koje može biti teško povezati u početku bolesti i postaviti točnu dijagnozu.

Simptomi mogu uključivati ​​rane u usnoj šupljini, upalu očiju, osip i lezije na koži te ulceracije na genitalijama. Simptomi Behçetove bolesti variraju od osobe do osobe. Liječenje uključuje lijekove za smanjenje znakova i simptoma Behçetove bolesti, te za sprečavanje ozbiljnih komplikacija, kao što je na primjer sljepoća.

Bolne rane u ustima zvane i aftozni ulkusi su obično prvi znak Behçetove bolesti. Ove rane se mogu pojaviti na usnama, jeziku, obrazima, grlu i tonzilima (krajnicima). Ulceri se obično liječe u roku od jednog do dva tjedna. Oko 75 posto svih ljudi s Behçetovim bolestima razvijaju slične ranice na genitalijama, najčešće na skrotumu kod muškaraca i vaginalno kod žena.

Behçetova bolest također može uzrokovati bolne promjene na koži. Većina bolesnika s ovom bolesti razvija „gnojne prišteve“ koji podsjećaju na akne. Ove promjene se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu. Neki bolesnici razviju crvene, nježne nodule zvane eritema nodosum. Ovi se čvorovi obično razvijaju na nogama, ali se mogu pojaviti i na rukama, licu i vratu.

Upala oka se zove uveitis i nalazi se u više od polovice bolesnika. Problemi s očima su češći kod mlađih osoba s tom bolesti i češće utječu na muškarce nego žene. Uveitis može rezultirati mutnim vidom i ekstremnom osjetljivošću na svjetlost (fotofobija). Rijetko, upala također može uzrokovati bolove oko očiju i crvenilo. Ako se ne liječi, problemi oka povezani s Behçetovom bolesti mogu dovesti do sljepoće.

Zahvaćenost zglobova također je uobičajena u Behçetovoj bolesti. Često utječe na jedan zglob odjednom, pri čemu svaki zahvaćen zglob postaje otečen i bolan, a zatim postaje bolje. Rijetko, Behçetova bolest može utjecati na mozak i leđnu moždinu (središnji živčani sustav), gastrointestinalni trakt, velike krvne žile, srce, pluća i bubrege.

Poremećaji središnjeg živčanog sustava mogu dovesti do glavobolje, zbunjenosti, promjena osobnosti, gubitka pamćenja, poremećaja govora i problema s ravnotežom i kretanjem. Ovisno o dijelu mozga ili leđne moždine koji je zahvaćen. 

Uključivanje gastrointestinalnog trakta može dovesti do rana u crijevima (intestinalna perforacija), koje mogu uzrokovati ozbiljnu infekciju i biti opasne po život.

Znakovi i simptomi bolesti Behçetove bolesti obično počinju u dvadesetim ili tridesetim godinama, iako se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi. Pojedini bolesnici imaju relativno blage simptome koji su ograničeni na rane u ustima i genitalije. Drugi imaju teže simptome koji utječu na različite dijelove tijela, uključujući oči i vitalne organe.  Nastavit će se u idućem broju… (zdravobudi.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI