Brutalno netrpeljiv prema susjedu Srbinu: Govorio mu da je četnik, da je on takve klao…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Marijan iza sebe ima već presudu zbog dva kaznena djela prijetnji za koje je uvjetno osuđen, a sad je to ponovio na posebno brutalan način, poznaniku je govorio da će ga ubiti, no opet nije završio u zatvoru nego mu je produžena uvjetna kazna. Također, policija mu je kod kuće našla čak i oružje te streljivo.

Marijan je poznaniku, koji je druge nacionalnosti, prošle jeseni govorio da je “četničko gov…, da zašto ga prijavljuje policiji, da je Kordunaš i daje on takve Srbe kao on klao…”. Također, piše u presudi govorio mu je da će “ga skratiti za glavu”. Čak ga je i odgurnuo i prijetio mu da će mu minirati kuću. Rekao mu je i da su mu već uzeli pušku i municiju, no da još uvijek ima oružja i dovoljno dinamita da ispuni “obećanje”. Njegov poznanik se uplašio za život i prijavio ga.

Iz presude bjelovarskog Općinskog suda vidljivo je i kako mu je policija kod kuće pronašla nešto oružja i metaka: improviziranu cijev vatrenog oružja dužine 40 cm promjera 16 mm s dijelom mehanizma za preklapanje, ručno izrađeni mehanizam za okidanje vatrenog oružja, dio mehanizma s improviziranom udarnom iglom vatrenog oružja, improvizirani rukohvat mehanizma za okidanje ručne izrade vatrenog oružja, četiri komada puščanog streljiva nn marke i kalibra i jedan komad vježbovnog streljiva s natpisom PPU 1966, koje oružje i streljivo je navedenog dana od istoga oduzeto po djelatnicima policije.

Za prijetnje i uvrede na nacionalnoj osnovi dobio je šest mjeseci zatvora, a za oružje tri mjeseca, no kako je već imao jednu presudu Sud ga je kaznio ukupno s godinu dana zatvora. Međutim, dao mu je uvjet od četiri godine. Ukoliko u tom vremenu ne počini novo kazneno djelo neće u zatvor. Marijan je, dodajmo, proveo dva dana u pritvoru nakon prijave poznanika koji se osjetio ugroženim.

“Žao mi je što sam počinio ta kaznena djela, te neću više takvo što činiti. Imao sam problema i s alkoholom no otkako je počeo ovaj kazneni postupak više ne pijem, te sam svjestan da to što san učinio nije bilo u redu.”, kazao je na sudu Marijan i dodao kako se slaže s predloženom kaznom.

Sud je prilikom izricanja presude uzeo u obzir olakotne okolnosti, a to su optuženikovo korektno držanje pred sudom, priznanje počinjenja kaznenih djela i izraženo kajanje, kao i osobne te imovinske prilike, da je nezaposlen i korisnik socijalne pomoći. Otegotne okolnosti su mu bile ranija prekršajna kažnjavanost i osuđivanost za različita kaznena djela, a u odnosu na kazneno djelo prijetnje otegotna okolnost je što je djelo počinjeno u postupanju zbog netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI