BRZINA Suđenje trojcu optuženom da je prije 10 godina ‘izvukao’ 5,5 milijuna kuna počinje ispočetka

Bivši čelnici Podravine Programata terete se za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službenih isprava i pogodovanje vjerovnicima


Autor: podravski.hr — 04.11.2018. / 14:33 Crna kronika

Ilustracija/Optuženi se terete da su iz tvrtke izvukli gotovo 5,5 milijuna kuna

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje bivšem vlasniku đurđevačke tvrtke Podravine Programat Davoru Marendiću (57), bivšem direktoru Zlatku Mavaru (63) i koordinatoru eksploatacije Ivanu Kovačevu (66). Terete se za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službenih isprava i pogodovanje vjerovnicima, čime je đurđevačka tvrtka oštećena za ukupno 5,5 milijuna kuna.
Zbog proteka vremena od posljednje rasprave, sutkinja Melita Mioč Felak raspravu je započela ispočetka, tako da su se optuženi direktori ponovno morali očitovati o krivnji. Opet su sutkinji kazali kako se ne smatraju krivima te ostali kod toga da će obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka. Do sada je suđenje bilo odgađano zbog spriječenosti financijske vještakinje Vlaste Santo Olđe. Vještakinja je na zakazanoj raspravi sudjelovala, no sutkinja je svejedno morala raspravu odgoditi.
Vještakinja Santo Olđa sutkinji je kazala kako ostaje kod nalaza i mišljenja koje je načinila još 2012. godine i nekoliko puta nadopunjavala sve do svibnja prošle godine. No, kako nije primila očitovanje od 2. svibnja ove godine, koje joj uručeno tek sada na zakazanoj raspravi u utorak, nije mogla dopuniti svoj nalaz zato što joj je potreban cijeli spis.
Optužnicom se Zlatko Mavar samostalno i s drugooptuženim Ivanom Kovačevom tereti da je do 2009. godine naredio da mu se isplati ukupno 265.000 kuna “fiktivnih” putnih naloga. Najveći krimen koji se optuženima stavlja na teret je “izvlačenje” novca iz Podravine Programata u korist tvrtke Šumar, kojoj je, baš kao i Podravini Programatu, vlasnik u ovom predmetu trećeoptuženi Davor Marendić.
Prema optužnici, Mavar je tvrtki Šumar odobrio prodaju tri utovarivača vrijedna 243.000 kuna iako je znao da strojeve ne smije prodavati jer ih je popisala Porezna uprava zbog naplate 4,3 milijuna kuna poreznog duga. Također, Mavar se tereti se da je protivno redoslijedu reda plaćanja stečajnog postupka tvrtki Šumar odobrio isplatu osam faktura od 3,4 milijuna kuna, a Gordani Toš, sestri Davora Marendića i supruzi bjelovarskog poduzetnika Anđelka Toša, isplatio 1,1 milijun duga, iako je državi koja je imala prednost naplate potraživanja dugovao porez.
Sva trojica optuženih terete se i za izvlačenje još 416.000 tisuća kuna iz Podravine Programata. To su, kako sud treba tek utvrditi, učinili tako da je Zlatko Mavar na traženje Davora Marendića prikazao da su strojevi Šumara, koji su uslužno radili za Podravinu Programat, obavili radove vrijedne 416.000 kuna iako je stvarna vrijednost posla bila tek 80.000 kuna. Tom točkom optužnice Ivan Kovačev tereti se za krivotvorenje teretnih listova strojeva, kojima je Mavar pravdao šest faktura za isplaćen novac Šumaru. (ke)
FOTO ARHIVA