Budućnost sprovoda: Nizozemci počeli ljude pokapati u „žive lijesove“

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

„Živi lijes“ napravljen je od micela, dijela gljivice koji se nalazi ispod zemlje. On ubrzava raspadanje tijela, uklanja toksične kemikalije i pomaže drveću da raste. Još k tome je i jeftiniji od običnog lijesa pa u Nizozemskoj, gdje je upravo pokopana prva osoba u takvom lijesu, košta oko 13 tisuća kuna.

Bob Hendrikx, začetnik ove nizozemske tvrtke, kaže kako moderna pogrebna industrija potpuno negira prirodnu povezanost nas, prirode i raspadanja tijela.

„U klasičnom lijesu tijelu je potrebno i do 10 godina da se potpuno raspadne dok u lijesu od gljivica taj isti proces traje svega dvije do tri godine“, kaže Hendrikx te dodaje kako ih on zove prirodnom reciklažom, a toliko su korisne da su se koristile i kako bi izvukle radioaktivni otpad nakon katastrofe u Černobilu.

Novi “živi lijes” dobar je za okoliš, ali i za vaš džep

„Ovako nešto nam je prijeko potrebno kako bismo prestali uništavati ovaj prekrasni planet. Samo u Americi pogrebnici koriste preko 4,3 milijuna galona raznih kemikalija koje bi trebale očuvati lijes i tijelo, a vrlo su štetne za zemlju. Čak i kremiranje zahtjeva upotrebu fosilnih goriva. Zato ja imam viziju upotrebljavati druge izvore u korisne svrhe, a ne uzeti nešto iz prirode, ubiti to nešto i onda od toga raditi drveni lijes koji ću premazati kemikalijom kako bi što dulje izdržao“, pojasnio je svoje motive Hendrikx.

Tipični drveni lijes može koštati između 13 tisuća kuna i 65 tisuća kuna, dok on svoje žive lijesove prodaje preko svoje kompanije Loop za cijenu između 10 i 11 tisuća kuna.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI