Bunjac: U Hrvatskoj zabraniti kancerogeni herbicid glifosat

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

ZAGREB, 3. travnja 2019. (Hina) – Branimir Bunjac (klub Živog zida) pozvao je u srijedu u Hrvatskom saboru u slobodnoj raspravi Ministarstvo poljoprivrede i Vladu da odmah uvede moratorij na korištenje kancerogenog herbicida glifosata u Hrvatskoj i u konačnici donese zakon kojim će se u potpunosti zabraniti.

Čini se da našoj Vladi nije u interesu zaštititi živote vlastitih građana, ustvrdio je Bunjac upozorivši da, iako je u nekim zemljama glifosat već odavno zabranjen, u Hrvatskoj se može legalno koristiti do 2023. u uz mogućnost produljenja dozvole.

Istraživanja pokazuju da je glifosat već toliko rasprostranjen da ga danas ima doslovce čak i u našoj odjeći, u zraku koji udišemo i u vodi koju pijemo. Koristi se čak u 750 proizvoda, pa nije ni čudo da ga ima posvuda, upozorio je. 

“Prema službenim statistikama Ministarstva zdravstva, apsolutno sve vrste raka u Hrvatskoj su u porastu i mi smo trenutno među top 10 država u svijetu po broju umrlih od raka. Štoviše, rak je trenutno postao ubojica br. 2 u Hrvatskoj, a lako bi nam se moglo dogoditi da uskoro prestigne i bolesti srca pa postane broj 1”, kaže Bunjac.

Osim što glifosat uzrokuje rak i na razne druge načine razara ljudsko tijelo, počevši od unutrašnjih organa, on intenzivno slabi imunitet i jako razara okoliš, a o tome govore sve brojnije znanstvene studije, tvrdi Bunjac.

Strenja: Posao dobivaju oni s dvije stranačke iskaznice 

Ines Strenja (Most) podsjetila je na slučaj hrvatske braniteljice Ljiljane Zmijanović koja se javila na natječaj za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka, imala magisterij, doktorat i znanstvene radove iz traženog područja, ali je na to mjesto imenovana žena s dvije stranačke članske iskaznice.

“HDZ se uvijek poziva na branitelje kad treba, donio se zakon i branitelji imaju prednost, ali nije tako. Naše društvo razaraju klijentelizam, korupcija, nepotizam i politička podobnosti, mladi odlaze iz Hrvatske jer ne mogu naći posao zbog onih koji su politički podobni, koji imaju i dvije stranačke iskaznice”, ustvrdila je Strenja.

Zastupnik Stjepan Čuraj (klub HNS-a) u slobodnoj raspravi izrazio je ponos što se cijela Hrvatska ujedinila kako bi pomogla djevojčici Mili Rončević, koja boluje od rijetkog oblika leukemije, a Boris Milošević (klub SDSS-a) čestitao je svima koji su donirali novac za njezino liječenje.

Čuraj je poručio da treba sustavno riješiti problem skupog liječenja u inozemstvu i nabavci skupih lijekova, umjesto da to bude prepušteno pojedinačnom djelovanju. Osvrnuo se na Europsku referentnu mrežu za liječenje malignih bolesti rekavši kako se Hrvatska tu treba aktivnije uključiti, posebno pri tome spomenuvši KBC Zagreb.

Marin Škibola (nezavisni) upozorio je na kronični nedostatak medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sustavu, ustvrdivši kako ih trenutno nedostaje više od 1000. Koji je cilj takve zdravstvene politike i osjeća li se ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovornim za to, upitao je Škibola.

(Hina) xdm ymd

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI