Burna županijska Skupština, Lacković i stranački kolege napustili sjednicu

Druga sjednica Županijske skupštine u ovom mandatu održene je danas u Koprivnici, a među glavnim temama rasprave i glasanja bila su izvješća o poslovanju županijskih ustanova, pa i koprivničke bolnice koja je 2020. završila s 23 milijuna kuna minusa. No pred samu sjednicu već se počela zagrijavati atmosfera. Mladen Kešer (SDP) prozvao je predsjednika županijske skupštine Damira Felaka(HDZ) zbog činjenice da ja zabranio fizički dolazak novinarima na sjednicu, zbog epidemioloških razloga. Odluka koja se može svakako protumačiti, ali ipak novinarima je kao i ostaloj javnosti onemogućeno praćenje sjednice preko video linka. Na početku sjednice, izvješteno je da su Mario Rajn, Danijel Šaško i Mario Martinčević, svoj mandat u skupštini zamrznuli, a umjesto njih prisegli su Dubravko Picig, Sandra Kantar i Ana Končurat. Oni su svi s liste Maria Rajna. Također umjesto HDZ-ovog Darak Sobota skupštinar je posto Ernest Forjan. Dok su se ovdje dogovorili, u SDP- u nisu, jer nije određen zamjenik Ivana Sabolića, koji je također suspendirao svoj mandat. Nije tajna da su on i Mladen Kešer predsjednik županijskog SDP-a u napetim odnosima. Isto tako Željko Lacković iz stranke Nezavisni predložio je micanje toče 20 o imenovanju članova Odbora jer se nisu izbrali po Statut, iz razloga što njegova stranka nije iz protesta predložila članove iz svoj redova.

-Mi smo odlučili iz protesta ne kandidirati svoje članove u Odboru. Mi na to imamo pravo ali nitko nema pravo nekog drugog postaviti u naše stolice – rekao je Željko Lacković, te dodao da će sve daljnje odluke biti nevažeće te da nije jasno tko je manjina, a tko većina u Skupštini. Iz sličnog razloga Tomislav Golubić (SDP) tražio da se maknu točke o rasprava o poslovanju javnih ustanova uprava iz razloga što nisu konstituirani Odbori, koji raspravljaju o poslovanju istih.

Odgovorio mu je župan Darko Koren: Odbori se sastavljaju tako da predstavljaju u pravilu reprezent sastava Skupštine. Postoji korespodencija s onima koji predstavljaju oporbu u Skupštini. Nakon što ta ponuda nije prihvaćena, čuli smo iz protesta, ponudili smo da se odbori popune onima koji ne protestiraju. Nije istina da odbori nemaju članove Nezavisnih. Ove formulacije i teze o tome tko je većina i manjina ne bih komentirao. I sastavi odbora mogu se mijenjati. Već za iduću sjednicu sastave možemo mijenjati ako se dogovorimo – govorio je Koren,

Onda je zatražene stanka pa je tako prvih sat vremena sjednice potrošeno na utvrđivanje dnevnog reda. Nakon, stanke skupštinari stranke Nezavisni su napustili su sjednicu, s tim da je skupštinar Lacković vladajuće optužio za zatiranje oporbe. Nakon toga vijećnici su raspravljali o svim točkama koje su bile i prihvaćene.

Što se tiče poslovanja same bolnice koja je daleko najvažnija ustanova o čijem se poslovanju raspravljalo, napomenimo da su obveze bolnice trenutno iznose 130 milijuna kuna, a preneseni dug koji se gomila godinama, kad dodamo minus od 23 milijuna, sada iznosi čak 91,2 milijuna kuna. Našu bolnicu nije spasila ni činjenica što je HZZO uplatio dodatnih 9,4 milijuna kuna za podmirenje obveza prema dobavljačima lijekova. I dalje su najveća stavka u rashodima plaće zaposlenih, čak 145 milijuna kuna i veći su za gotovo 10 posto nego godinu dana ranije. Razlog je povećanje osnovica za plaće. Najveća stavka u materijalnim rashodima su oni za nabavku lijekova i iznosili su 23 milijuna kuna, što je otprilike na razini 2019. godine.

U izvješću za proteklu godinu vidi se i kako koprivnička bolnica trenutno ima stotinjak sporova s fizičkim i pravnim osobama te djelatnicima koji ukupno potražuju više milijuna kuna. Uglavnom se radi o tužbama protiv bolnice zbog pogrešaka u liječenju ili radnim sporovima s radnicima zbog isplate plaća.

Svoja su godišnja izvješća na današnjoj sjednici dali i Dom za starije i nemoćne, razvojna agencija PORA, Županijska uprava za ceste, ali i župan Darko Koren za svoj rad u prvoj polovici ove godine. Također raspravljalo se i o izvršenju proračuna za 2020. godinu

Proračun je bio težak 598 milijuna kuna, a rashodi 621 milijun kuna. Upravo je ta razlika i gore navedeni novi manjak koprivničke bolnice od 23 milijuna kuna. Naravno radi se o sistemskom problemu koji je prisutan na nacionalnoj razini, šte je naglasio i župan a Darko Koren , kod svojeg izlaganja o izvršenju proračuna.

– Unatoč što smo djelovali u izmijenjenim uvjetima i u pandemiji možemo reći da smo ostvarili sve što smo zacrtali u prošloj godini i do sada. Također moram reći da smo imali i izvrsnu suradnju s Vladom Republike Hrvatske- naveo je župan Darko Koren, koji je naglasio da su u županiji trenutačno izvode projekti vrijedni pet milijardi kuna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI