BURNO U KOMUNALCU Radnici bi štrajk, Sindikat se ograđuje, a šefovi predložili novi Kolektivni

Prosječna plaća u Komunalcu lani je bila 4900 kuna. Kolike su plaće uprave javnog poduzeća, u Komunalcu ne žele otkriti


Autor: podravski.hr — 25.06.2018. / 8:41 Aktualno

Hoće li zaista biti štrajka u Komunalcu

Društvenim mrežama proširila se informacija o nezadovoljstvu koje je zavladalo među radnicima koprivničkog komunalnog poduzeća Komunalac nakon što je poslovodstvo izmjenama kolektivnog ugovora nakanilo smanjiti njihova prava.

U tim objavama spominje se čak i mogućnost štrajka u javnom poduzeću te povezanim tvrtkama, među kojima su i Koprivničke vode. Najveće nezadovoljstvo navodno vlada niskim plaćama, koje se nisu mijenjale 10-ak godina te su za „običnog“ radnika na razini 3500 kuna neto.

Branimir Puhek, Komunalčev povjerenik Sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima, u četvrtak je potvrdio kako je poslovodstvo poslalo zahtjev za izmjenom Kolektivnog ugovora.

– Ne pratim društvene mreže. Sindikat neće organizirati nikakav štrajk – odgovorio je na pitanje postoji li doista nezadovoljstvo radnika, a na pitanje je li Sindikat pod kontrolom poslovodstva, odvratio je kako bi „kolektivni ugovor odavno bio promijenjen da je tome tako“.

Iz toga se može zaključiti kako je uprava Komunalca doista suočena s otporima smanjivanju radničkih prava. Neslužbeno se doznaje kako su u prijedlog novog kolektivnog ugovora ugrađene odredbe koje bi smanjile broj dana godišnjeg odmora, kao i broj dana neplaćenog dopusta u određenim situacijama poput bolesti ili vjenčanja, i to na zakonski minimum.

Iz poslovodstva Komunalca poručili su kako nemaju spoznaja o mogućem organiziranju štrajka te kako su izmjene kolektivnog ugovora predložili zato što su se znatno promijenile okolnosti na tržištu rada. No, doznajemo da je u utorak tročlana uprava na čelu s Natašom Tetec, bivšom vijećnicom SDP-a, održala sjednicu upravo na kojoj je bilo riječi o nezadovoljstvu radnika.

Prosječna plaća u Komunalcu lani je bila 4900 kuna. Kolike su plaće uprave javnog poduzeća, u Komunalcu ne žele otkriti.

Izvor blizak gradskoj upravi, koja navodno vrlo pozorno prati u kojem će smjeru ići kolektivno pregovaranje u javnome poduzeću, kazao je kako je razina prava u postojećem Komunalčevom ugovoru iznad prosjeka u branši.

– Koliko znam, radnici su bili nezadovoljni i zato što je dvoje njihovih kolega nedavno dobilo otkaz, i to zbog činjenice da su na poslu bili potpuno pijani. To baš nije normalna situacija – rekao nam je taj izvor. (hš)