Čajkulić: Ukinite socijalu svima koji mogu raditi, u državi je previše parazita!

Zadnjih tjedana na Zavodu za zapošljavanje, među potrebama za djelatnicima, sve se više pojavljuju oni poslodavci koji traže sezonce, posebno za berbe u poljoprivredi. U lipnju se beru paprika, krastavac, krumpir i drugo voće i povrće, a kako se čini, sve je manje onih koji su voljni, iako bez posla, zasukati rukave i zaraditi koju kunu na polju.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Poslodavci su, doznajemo, u svibnju imali veliku potražnju za radnom snagom, čak 46 posto izraženiju nego u svibnju protekle godine. Najčešće su se tražili radnici: konobar/konobarica (34 osobe), prodavač/prodavačica (18 osoba), ali i sezonci u poljoprivredi berač/beračica poljoprivrednih proizvoda (15 osoba).

Mario Čajkulić

Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj je oko 50.000 osoba koje spadaju u skupinu „sezonci“, koji rade prijavljeni ili neprijavljeni kako ne bi izgubili ostala prava. Francuzi su, recimo napravili online platformu uoči sezone berbe koja se pokazala punim pogotkom. Lani, recimo, u samo dva tjedna čak 240.000 Francuza odazvalo se pozivu njihova ministarstva poljoprivrede i otišlo u polja brati voće i povrće. Hrvatska je pokušala s vaučerima.

Prema dostupnim podacima, 2019. i 2020. godine koristilo ih je u prosjeku oko 15.000 sezonaca, koji su na taj način sklopili ugovore s poslodavcima. Nažalost, vaučere nisu mogle koristiti već zaposlene osobe, dok umirovljenici mogu raditi samo na pola radnog vremena. Ni kvote za uvoz strane radne snage nisu se pokazale učinkovitima jer su iskorištene tek pet posto. Inače, za ovu godinu najniži dnevni iznos plaće sezonskog radnika u poljoprivredi, nakon obračuna i obustave poreza na dohodak i prireza, ne može biti ispod 97,93 kune. Međutim, dnevnice su u stvarnosti, zbog nedostatka radnika, dosta veće i, ovisno o kulturi, kreću se od 200 pa sve iznad 300 kuna.

Vlado Halaček

Potreba za sezoncima dosta je izražena na pitomačkom području.

Mario Čajkulić, uzgajivač povrća iz Sedlarice, naselja na pitomačkom području, veliku muku muči s pronalaskom radne snage. Povrće uzgaja na čak 43 hektara, po čemu je jedan od najvećih uzgajivača u Hrvatskoj, pa ima veliku potrebu za radnom snagu i trenutno mu nedostaje čak 20 sezonaca.

– Trenutno imamo 50 radnika, od čega su 23 stalno zaposlena, a 27 je sezonaca, s tim da kod mene sezona traje čak deset mjeseci, što znači da ti radnici ne rade samo u siječnju i veljači. Treba mi još najmanje 20 radnika, no nikako ih ne mogu pronaći. Država bi svakako trebala ukinuti socijalnu pomoć za sve one koji su radno sposobni – priča nam Mario Čajkulić.

Svi radnici koje je nakon oglasa poslao Hrvatski zavod za zapošljavanje, ističe Mario, nisu zadovoljili kriterije pa je i dalje u potrazi za radnom snagom.

– Mogu reći da u našoj državi ima puno parazita koji bi htjeli samo novac, a ništa ne bi radili. U to sam se uvjerio s potencijalnim radnicima koje mi je poslao Zavod. Baš bih volio da takvi radnici odu u Njemačku pa da vide kako se i za koliko novca tamo radi. Kako ne mogu tu kod nas pronaći 20 radnika, zatražio sam dozvolu za uvoz radne snage i sad čekam odobrenje. To mi je očito jedino rješenje da dođem do potrebnih 20 radnika – kaže Mario Čajkulić.

Po satu sezonci kod Marija Čajkulića dobivaju 24 kune, a još imaju pravo na ručak te prijevoz na i s posla. Uz to, svaki radnik može si uzeti i povrće koje je druge klase pa nitko od njegovih radnika ne mora kupovati te namirnice.

– Kad se sve zbroji, mene radnik zapravo košta oko 40 kuna po satu. Svaki radnik kod mene može mjesečno zaraditi između 5000 i 5500 kuna neto, s tim da nema trošak prijevoza i prehrane. Kad se uzme u obzir da su to NKV radnici, mislim da su to itekako solidna primanja – zaključio je Mario Čajkulić.

I dok neki muku muče sa sezoncima, drugi se snalaze kako znaju.

– Mi nemamo problema s traženjem radne snage jer sve rješavamo obiteljski. Baš ovaj tjedan krećemo u berbu paprike i mogu reći da će biti jako kvalitetna – rekao nam je pak veliki molvarski poljoprivrednik Vlado Halaček.

Onih koji bi mogli raditi kao sezonci ima i u našoj županiji. Krajem svibnja na području Koprivničko-križevačke županije imali smo 1993 nezaposlene osobe. U odnosu na travanj, to su 123 nezaposlene osobe manje, a u odnosu na svibanj lani evidentirano je 296 osoba manje ili 12,9 posto. Zabrinjavajuće je što najveći udio u nezaposlenima čine mlade osobe, od 20-29 godina, njih oko 27 posto, a tek zatim oni od 50-59 godina 22,4 posto. Dodajmo i kako je krajem svibnja u evidenciji bilo registrirano 617 nezaposlenih mladih osoba do 29 godina starosti, s udjelom od visokih 31 posto. (ib, db)

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI