Čak 1500 zaposlenih u županiji ne zna kad će na posao, kafići i restorani predugo su zatvoreni

U medijima se pojavila špekulacija kako Nacionalni stožer razmišlja o djelomičnom omogućavanju rada restoranima i kafićima i to od 1. veljače. Nikakve doduše službene informacije o tome nema, no uzmemo li u obzir epidemiološke trendove posljednjih 20-ak dana, moguće je da dođe do popuštanja. Incidencija je već sad u posljednjih 14 dana ispod 300, a to je jedan od uvjeta da se, recimo, restorani otvore čak i u potpunosti.

Drugo zatvaranje ugostiteljskih objekata, nakon prvog proljetnog, doslovno je bacilo na koljena vlasnike kafića i restorana. I dok njihovim djelatnicima država garantira mjesečni prihod od 4000 kuna, mnogi od ugostitelja već su najavili ili razmišljaju o zatvaranju svojih lokala. Podaci iz županijske Gospodarske komore vrlo su indikativni i govore kako je dosta ugostitelja već odjavilo radnju.

– Trenutno u Koprivničko-križevačkoj županiji imamo registrirane 93 tvrtke s osnovnom djelatnošću pripreme i usluživanja pića te restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane. Treba dodati kako oni završni računi za 2020. godinu još nisu predani – rekla nam je Vlatka Grotić-Samaržija iz županijske Gospodarske komore i dodala:

-Prema podacima o završnim računima za 2019. godinu s Fine, u Koprivničko-križevačkoj županiji u navedenoj djelatnosti bilo je registrirano 135 tvrtki koje su zapošljavale 721 osobu s prosječnom neto plaćom od 3212 kuna neto. Koliko ih trenutno radi, još uvijek nemamo podatke.

Vladimir Rus

No, to nisu svi ugostitelji, tek manje od polovice, jer mnogi su prijavljeni kao obrti. U županijskoj Obrtničkoj komori doznajemo pak kako je s krajem 2020. godine registrirano čak i više ugostiteljskih obrta nego krajem 2019.

– S krajem 2019. imali smo ih 113, a s krajem prošle godine 142. Naša je procjena kako u tom sektoru u našoj županiji, što se tiče samo obrta, radi oko 700-tinjak djelatnika – doznajemo u Obrtničkoj komori.

U krovnoj obrtničkoj ustanovi navode da porast registracije obrta bilježe u gotovo svim djelatnostima i to za otprilike 120 novih obrtnika u čitavoj Podravini i Prigorju te kako to nije izdvojen slučaj, jer se slično dogodilo i u nekim drugim županijama. S obzirom na smanjenu gospodarsku aktivnost, posebno u prvom proljetnom valu kad je bio totalni lockdown, ovi će podaci vjerojatno poslužiti za neku dublju strukovnu analizu.

Predsjednik Ceha koprivničkih ugostitelja u Udruženju obrtnika Vladimir Rus kazao je kako je pritisak ugostitelja sve veći, razumljivo, a najavama o otvaranju terasa s početkom veljače vladajući očito žele smiriti situaciju.

– Što je onda s kafićima koji nemaju terase? Ma, to nije rješenje nego privremeno smirivanje nezadovoljstva. Oni koji su ulagali u terase, posebno grijanje, njima bi se to moglo isplatiti. A ostali? Ako se sad građani smrzavaju po parku s kavama, možda će ipak sjesti i na terase – dodaje Rus.

Ipak, Rus se potajno nada da bi se pravo otvaranje uistinu moglo dogoditi početkom veljače, no s obzirom na situaciju u ostalim europskim državama, boji se da ćemo još neko vrijeme ostati zatvoreni.

– Predugo smo zatvoreni i ugrožena je egzistencija mnogih privatnika, ali i firmi koje su usko vezane uz granu ugostiteljstva. Mnogi neće “preživjeti” zimu i to bi mogao biti okidač za otvaranje – pa makar na otvorenom – potvrdio je Rus.

Predsjednik koprivničkog Ceha ističe kako je nekima koji već nisu zatvorili lokale “voda došla do grla”, a pogotovo onima koji nisu u svojim objektima i plaćaju velike rente.

– Neke mjere pomoći došle su od strane države i od strane Grada, no to su zasad samo “vatrogasne mjere”. Trebaju nam konkretnija rješenja ili da nam se dopusti rad uz maksimalno pridržavanje propisanih mjera – smatra on.

Kaže da u Cehu održavaju telefonske sjednice, međutim priznaje kako je komunikacija među ugostiteljima na našem području dosta loša.

– Svi se nadamo da će biti bolje, a malo toga poduzimamo. Pohvalio bih Udruženje obrtnika koje je izašlo s inicijativom prema gradonačelniku za smanjivanje, odnosno ukidanje poreza na potrošnju i plaćanje naknada za javne površine za ovu godinu. Rješenje još nije usvojeno, ali se nadamo. Mi na kontinentu koji radimo i u zimsko vrijeme dosta smo tihi, dok su ovi na obali koji malo rade preko zime glasni – priča nam Vladimir Rus.

Ugostitelji Ministarstvu financija moraju dostaviti obrasce u kojima prilažu račune za sve troškove koji u nastali u vrijeme kad su prisilno zatvoreni (najam, režije, komunalne naknade, knjigovodstvo, internet i sl.). Uz mjere koje im je pripremio Grad možda će im, dodaje Rus, biti lakše, no mnogima je to prekasno.

I on, kao i mnogi ugostitelji, nije zadovoljan mjerama, s obzirom na to da su neke ustanove ili događaji otvoreni, a njih su zatvorili. Recimo, crkve…

– Na ovo pitanje bolje da ne odgovaram, bojim se da je taj dio dosta ispolitiziran. Suzdržat ću se jer mnogi naši gosti okupljaju se na tim mjestima. Smatram da rizik zaraze nije ništa veći kod nas u lokalima nego na ostalim okupljalištima, uz pridržavanje mjera Stožera, naravno – dodaje.

FOTO Arhiva / Privatni album

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI