Čak 20 Podravaca i Prigoraca izgubilo vozačku zbog negativnih bodova!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako doznajemo u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj, od kolovoza prošle godine do kraja siječnja policija je poništila čak 20 vozačkih dozvola vozačima koji su prikupili određeni broj negativnih prekršajnih bodova.

“Negativni prekršajni bodovi, sukladno članku 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, pravna su posljedica pravomoćne osude vozača motornog vozila za određene teže prekršaje u prometu. Dodjeljuju se vozačima po pravomoćnosti odluke o prekršaju, a vozači se posebno ne obavještavaju o istom. Maksimalno se za jedan prekršaj može odrediti 6 negativnih prekršajnih bodova”, navodi policija i dodaje:

“Vozaču koji je u vremenu od dvije godine prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, rješenjem se ukida i poništava vozačka dozvola. Mladom vozaču koji u navedenom razdoblju prikupio 9 negativnih prekršajnih bodova, također se rješenjem ukida i poništava vozačka dozvola.”, dodaju u PU Koprivničko-križevačkoj.

Također, dodaju da vozaču koji je prije stjecanja prava na upravljanje vozilom u razdoblju od dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova rješenjem će se odrediti da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine, a zahtjev podnesen u roku od dvije godine će se rješenjem odbaciti.

“Osoba kojoj je vozačka dozvola ukinuta, može ponovno polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole. Napominjemo da se vozači kojima je ukinuta vozačka dozvola, smatraju osobama koje nikad nisu položile vozački ispit odnosno kao da nemaju pravo na upravljanje motornim vozilom.”, pojašnjavaju.

Osobe kojima je rješenjem ukinuta vozačka dozvola, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, u slučaju da se zateknu kako upravljaju vozilima, čine prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna i kazna zatvora do 60 dana. Vozaču će se izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci ukoliko je prekršaj počinio drugi put odnosno najmanje 12 mjeseci ukoliko je prekršaj počinio treći odnosno svaki slijedeći put.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI