Čak 230 radnika u podravskoj firmi dobilo otkaz – Agencija istražuje Hrvatske šume!

Kako doznajemo Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv Hrvatskih šuma radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja zlouporabom vladajućeg položaja na mjerodavnom tržištu distribucije drvnih sortimenata.

Kako su naveli u AZTN-u, Hrvatske šume se nalaze u posebnom položaju kao javni šumoposjednik šuma u vlasništvu Republike Hrvatske te ujedno predstavljaju primarni izvor nabave drvnih sortimenata koji su neophodni poduzetnicima koji proizvode finalne proizvode od drva, pri čemu Hrvatske šume drvne sortimente primarno prodaju putem javnog poziva. “Bilo kakvo netransparentno provođenje javnog poziva, a koje bi diskriminiralo neke od poduzetnika na način da ih se neopravdano isključi s javnog poziva ili da im se dodijele manje kvote od pripadajućih, može dovesti navedene poduzetnike u nepovoljniji položaj na silaznom tržištu finalnih proizvoda od drva, ugroziti njihovo poslovanje ili ih čak isključiti s navedenog tržišta.”, smatraju u Agenciji.

Nikola Požgaj

-Cilj je utvrditi jesu li Hrvatske šume primjenjivale nejasne, netransparentne i nejednake uvjete prema poduzetnicima koji su konkurenti, prilikom dodjele kvota drvnih sortimenata na javnim pozivima za sklapanje okvirnih i godišnjih ugovora i time počinile zlouporabu vladajućeg položaja u smislu članka 13. ZZTN-a – dodaju.

-Mi u Požgaj grupi smo ovu odluku o pokretanju postupka primili sa zadovoljstvom, jer je upravo na temelju prijave društva poduzetnika Massive Panels d.o.o. (članica Požgaj grupe) iz lipnja 2021. godine, postupak i pokrenut. U predmetnom postupku očekujemo da Agencija utvrdi osnovanost naše prijave, te ujedno tražimo i da se dodatno preispita uloga Hrvatske gospodarske komore (Udruženje drvno-prerađivačke industrije) u cjelokupnom procesu provedbe Javnih poziva za raspodjelu drvne mase iz državnih šuma, koji se po našem viđenju i Agenciji predočenim dokumentima provodi mimo i po izmijenjenim kriterijima u odnosu na one propisane, kao i da se uvelike provodi selektivna primjena istih na pojedine poduzetnike na tržištu. Samo u tijeku Javnog poziva za 2021. godinu, evidentno je da su dodijeljeni ugovori mimo kriterija vrijednosti veće od 200 milijuna kuna – priopćili su iz Požgaj grupe iz Velikog Bukovca i podsjetili kako je “Požgaj grupa u početku ove godine bila eliminirana s liste ugovornih kupaca za 2021. godinu, i to samo zato što je javno progovarala o temi raspodjele drvne mase mimo propisanih kriterija”.

-Za posljedicu to je imalo otkazivanje ugovora o radu sa više od 230 naših djelatnika, kao i zatvaranje dva proizvodna pogona, u Otočcu i Donjem Miholjcu. Oduzimanjem prava na godišnji ugovor i to na protuzakoniti način, Požgaj grupi je nanesena višemilijunska materijalna šteta budući da danas svu sirovinu nabavlja na slobodnom tržištu gdje su cijene drvnih sortimenata u prosjeku 100 posto veće od cjenika Hrvatskih šuma. Međutim, unatoč tome Požgaj grupa provodi plan restrukturiranja u skladu sa prezentiranim modelom prema vjerovnicima, te ćemo uz sve i dalje ustrajati u tome da se ovakvo protuzakonito postupanje Hrvatskih šuma utvrdi i sankcionira od svih nadležnih tijela i institucija kojima smo uputili prijave – istaknuli su.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI