Capak otvoreno o Covidu-19: Od gripe je ove sezone umrlo 25 osoba, ovaj virus će iduće zime…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upravo na N1 televiziji odgovara na najvažnija pitanja o koronavirusu.

Krunoslav Capak. Foto: Goran Stanzl / POOL / PIXSELL

Mi vam prenosimo ukratko njegova razmišljanja…

Još uvijek smo linearni. Naravno, bilo bi bolje da ta linija bude ravnija. I da onda počne padati broj zaraženih.

Što se dogodilo u Sjevernoj Italiji je najgori mogući scenarij jer oni najteži pacijenti ne mogu dobiti adekvatnu zaštitu. Čak ni mrtve ne stignu zbrinuti.

Sada imamo 44 liječnika i 10 stomatologa i 30-ak sestara koji su pozitivni. Oko 1000 ih je u samoizolaciji. Radimo na tome da se zaustavi širenje u zdravstvenom sustavu.

Pojačavamo testiranja u zdravstvenom sustavu, kod povratka onih u samoizolaciji, da ne bi bio kliconoša. Testiramo i ostale na odjelima gdje je puno teških bolesnika. Njih ćemo češće testirati. Šire testiranje javnosti nema smisla. Kad dobijemo imunološke testove to ćemo raditi, jer se mogu raditi masovno. Oni su dobri da vidimo koliko ih je preboljelo, a da nisu znali da su zaraženi. No, oni nisu pravi test za utvrditi tko je sad zaražen. Ne možemo ih koristiti za dijagnostiku.

Imunološki zavod, da ga imamo, imali bismo puno manje problema, pogotovo sad kad je epidemija. Nažalost, ne fukcioniraju, rade tek nekoliko poslova. Smatramo da postoji nada i radi se na tome da se opet pokrene, makar u segmentima koja nisu cjepiva, barem podloge za brisove. Uspjeli su pokrenuti i rade 20.000 podloga dnevno.

Siguran sam da ćemo napraviti cjepivo, no za to treba vrijeme. Sad je pravo oružje karantena i distanciranje. Nema zasad nikakvih saznanja je li neki od ljekova uopće učinkovit.

Postoji lepeza respiratornih simptoma koja može biti prisutna kod bolesnih, no imamo i asimptomatske bolesnike, pozitivne, širitelje…

O gripi…

Od gripe je ove godine umrlo 25 osoba. To je četvrtina od onoga što je bilo lani. Ima i 59.000 prijavljenih slučajeva, isto tako četvrtina kao lani. Cijepljeno je više od 400.000 osoba. Upola manje nego lani. Od umrlih 25 imamo 15 ispunjenih anketa i samo jedna je bila cijepljena od gripe. Umrlo je i jedno dijete od gripe.

Pitanja čitatelja…

Prosječna dob ozdravljenih varira. Oko 50 godina je prosječna dob, kao i onih koji su zaraženi.

Oni koji obole, svi će se vratiti na radno mjesto, zdravstveni djelatnici. Testirat ćemo ih opet. Negativni će se vratiti. Zasad nemamo slučaj da je netko obolio, ozdravio pa opet obolio.

Povratak pandemije najesen? Koronavirus i gripa su sezonski virusi u hladno doba godine. Šire se kapljično. Hoće li se vratiti najesen ne može nitko reći, hoće li se ponašati kao recimo koronavirus prehlade. Recimo, SARS je iznenada nestao. Postoji i taj scenarij. Možda će mutirati pa će postati manje opasan, tko zna… No, bude li se ponašao kao i dosad onda je moguće da se vrati iduće zime.

Uspoređivao sam Hrvatsku s Japanom. Oni su ju držali na niskoj razini prijenosa. Oni su i najmanje od svih testirali, a uspjeli su održati nisku epidemiju. Švedska? Oni imaju oko 4000 slučajeva i 100 mrtvih, trebali bi se zapitati kako će biti dalje? No, oni su ipak nacija s malo socijalnih kontakata i oni koji idu van ne druže se baš. Dopustili su si da daju prednost ekonomiji. Kako će se to razvijati tek treba vidjeti.

Zdravlje i životi su puno važniji od svega drugog. Mjere nisu tu da se krše ljudska prava nego da se spase životu. Ako se mjere pokažu dobre, možemo poštutati mjere. Ako krivulja počne padati dogodit će se.

Kolektivni imunitet je pojam kad imate malo osoba osjetljivih na neku bolest. Osobe koje imaju imunitet mogu okružiti tu osobu da ne dođe u kontakt s nekim tko je nositelj virusa ili bakterije. Recimo, tako se štiti i kod ospica. Zdravi kolektivnim imunitetom štite one “slabije”.

FOTO Cropix

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI